Познавање страног језика - потреба савременог човека

Непознавање страних језика у време брзе технологије много спутава људе, како у приватним, тако и у пословним приликама. Учење језика захтева доста труда, рада и жеље да се нешто научи. Због тога је битно да се са учењем страног језика крене у раном детињству.

У данашње време је знање бар једног страног језика постао императив. Учење страног језика постала је потреба савременог доба која вреди уложеног труда и новца.

Деца имају способност да уче стране језике брже него одрасли. Она немају проблем да усвајају странe изразе једнако добро као матерње.

Неопходно је да почну са учењем у раном детињству, односно периоду који траје до четврте године. Веома је битно искористити овај период и ставити дете у ситуацију да учи и слуша страни језик. Деца језик треба да усвајају спонтано, без притиска и са много мотивације за то. Само мотивисано дете, које ужива у учењу, развија трајну љубав према новинама. Рано учење страног језика помаже у каснијем проширивању знања, олакшава касније учење матерњег језика, развија самопоуздање код деце, утиче на развој креативности, омогућава лако откривање даровитости деце и утиче на развој друштвених способности.

Методичари препоручују да деца крену са учењем страног језика већ у трећој години, јер тада најбрже усвајају нова знања.

Речник је најједноставнији део који се мора савладати при учењу страног језика. Акценат је најтежи. Што је дете млађе, лакше и природније прихвата и савлађује језик на идентичан начин како га говоре они којима је то матерњи језик, нарочито када су у питању изговор и граматика.

 

Најбоље је да страни језик деца уче спонтано, кроз игру. Не треба од њих очекивати да мирно седе и уче у академској атмосфери.

Многе приватне школе организују курсеве страних језика за децу, али и за одрасле. Најчешћи мотиви за учење су напредовање у каријери, образовање у иностранству, занимљиво путовање или учење језика из хобија.

Важно је да онај ко учи буде изложен језику. То значи да се у присуству учитеља изговарају речи на језику који се учи.

Музика је такође моћно средство за увођење деце у свет језика. Зато и родитељи који нису у могућности да упишу децу у установе где се од малих ногу уче језици, могу у кућним условима да омогуће гледање филмова и слушање музике на страном језику. У књижарама се могу набавити и врло квалитетни приручници као што су сликовнице на страним језицима, илустровани речници, аудио и видео материјал за децу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 фебруар 2013 11:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter