Јавни час у Историјском архиву "31. јануар"

Између средње Економско – трговинске школе и Историјског архива „31. јануар“ постоји сарадња у виду организовања јавног часа.

Историјски архив „31. јануар“ у Врању пуних пет деценија обавља послове на заштити културног добра, односно архивске грађе са подручја Пчињског округа. Између ове институције и средње Економско-трговинске школе постоји сарадња која се огледа у организовању јавног часа на којем се ученици упознају са принципима рада архива. На овај начин ученицима се приближавају теме које обрађују у оквиру предмета канцеларијско пословање.

Од великог је значаја видети шта се догађа са архивским документима, предметима који заузимају своје место у депоу, како започињу активности на очувању историјског, културног, естетског и физичког интегритета, за будуће генерације.

У спремиштима од око 890 метара квадратних, у тишини и мирису остарелих архивалија, у пожутелим и бледим рукописима опстају комплексни историографски извори, извештаји, записници, преписке, фотографије, судски документи.

Према речима директорке ове установе, Добринке Лозановске-Илијев, архиви су посебна места у животу сваког народа и сваке државе. Циљ ове установе је повећати свест јавности о значају архива као чувара нашег памћења, националног и културног идентитета, а то се чини кроз презентацију архивске грађе у виду изложби разних фотографија, списа и докумената.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 март 2013 09:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter