Треба ли деци помоћ при учењу?

Да ли је и колико је потребна помоћ деци у учењу? Да ли им на тај начин правимо „медвеђу“ услугу, и знају ли родитељи када треба престати са пружањем помоћи?

Учењем се стичу навике, моторне вештине, усвајају се знања и информације, друштвена правила и социјалне норме, развијају се интересовања и мотиви, формирају се социјални ставови, вредности и идеологије, развијају се и мењају особине личности.

Школско учење је само један , и то релативно мали део учења. Оно представља усмерену свесну активност којом се усвајају одређена знања и вештине и спада у интелектуални рад.

Истраживања из области школске психологије показују да данашња деца брже мисле, слабије се концентришу, захтевнија су иимпулсивнија, па им је потребна помоћ при учењу, нарочито у првим разредима. Родитељи би требало да имају у виду да образовање њиховог детета није само дужност образовних институција већ и њих самих. Уколико желе да дете буде успешно у школи, али што је и важније, да на квалитетан и трајан начин усваја знања, потребно је мотивисати га приликом учења.

Многи родитељи знају да из најбоље намере нанесу штету својој деци. Претерано им помажу, раде задатке уместо њих или седе поред њих док уче. Ако навикне да се ослања на то да ће неко други уместо њега решити сваки проблем, дете почне да се у потпуности ослања на помоћ и временом се улењи, а то ће за последицу имати лошије оцене у школи.

Детету помоћ прија, али резултат превеликог мешања родитеља у дечије школске обавезе омета дете да створи радне навике и постане самостално, и то не само у школи, већ и у животу.

Сматра се да родитељи који помажу деци, разговарају и читају градиво с њима, касније имају много бољи однос, јер деца тако добијају поруку да се родитељима могу обратити и када теме за разговор не буду биле у вези школе и учења. Међутим, будите опрезни, то не значи да треба да читате књиге уместо свог детета или да му радите домаћи само зато што мислите да су лекције за њега претешке или да се ради о материји која му неће бити потребна у животу.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 22 март 2013 10:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter