20 година Учитељског факултета у Врању

“Ја сам учитељ” назив је свечане академије којом је Учитељски факултет у Врању обележио значајан јубилеј, 20 година васпитно - образовног рада. Ова високошколска установа која образује учитеље и васпитаче под окриљем је Универзитета у Нишу. Свечаној академији претходило је отварање изложби скулптура и слика, односно докумената и списа из Педагошког музеја у Београду и такмичење у беседништву које је организовано 13. пут и саставни је део испита из реторике.

Учитељски факултет у Врању под окриљем Универзитета у Нишу већ две деценије је храм науке и уметности, рекао је декан професор доктор Стојан Ценић. Те 1993. године када друштвене прилике у земљи нису биле на завидном нивоу, захваљујући пре свега професору доктору Данилу Ж. Марковићу, тадашњем потпредседнику Владе и министру просвете, првом декану факултета Бори Станимировићу и малобројним професорима, Педагошка академија у Врању прерасла је у Учитељски факултет.

Ова високошколска установа која образује учитеље и васпитаче прати токове савременог образовања и реализује значајне програме за студенте и професоре, истакао је ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић.

На свечаности су честитке студентима и професорима пренели ректор Пловдивског универзитета “Пајсије Хиландарски” у Бугарској, Запрјан Козлуџов који је уручио плакету декану проф. др Стојану Ценићу, и професор доктор Јоргос Боровас са Балканолошког факултета у Флорини у Грчкој.

“Веома сам поносан што сам средњу педагошку школу завршио под кровом данашњег Учитељског факултета”, рекао је градоначелник Врања Зоран Антић. Он је исказао задовољство што Учитељски факултет у Врању образује кадрове који су својим радом доказали да су стекли знање у овом светионику науке.

У програму је учествовао хор Учитељског факултета са солистима, као и ученици средње Музичке школе у Нишу који су извели композиције на хармоници. Изложбе слика мр Милене Стојановић из Врања и скулптура професора др Николе Смилкова, декана факултета образовних наука у Штипу, отворила је професор доктор Стана Смиљковић, продекан за међународну сарадњу на Учитељском факултету. О изложби Педагошког музеја у Београду под називом “Српске школе у отоманској империји” говорила је кустос мр Маја Николова. У оквиру обележавања две деценије Учитељског факултета одржано је 13. такмичење и беседништву студената, као део испита из реторике.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 април 2013 16:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter