Влада Србије усвојила стратегију образовања до 2020.

Влада Србије усвојила је стратегију образовања у Републици Србији до 2020. године која би требало да се примењује од наредне школске године. Министар просвете, науке и регионалног развоја професор доктор Жарко Обрадовић каже да околности које настају у окружењу Србије, посебно у Европској унији, јасно указују да је земљи потребан веома промишљен, организован и квалитетан развој система образовања, јер је и то један од кључних услова уласка Србије у Европску унију.

Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2020. године бави се утврђивањем сврхе, циљева, праваца, инструмената и механизама развоја система образовања у Србији наредних десетак година, каже министар проф. др. Жарко Обрадовић. Бројни значајни пројекти се већ реализују у земљама Европске уније.

Ове околности упозоравају да би, у супротном, Србија остала на европској периферији, слабо конкурентна, мало привлачна за инвестирање у секторе који стварају већу нову вредност, изложена даљој емиграцији талентованих и креативних и са утихнулим капацитетима за развој демократског и правичног друштва. Ове околности траже хармонизацију система образовања у Србији са европским простором образовања. Пројекција се ослања на садашње стање система, али је вођена будућим животним и развојним потребама друштва у Србији.


 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2013 11:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter