Штрајк упозорења просветних радника

Просветни радници који су чланови Уније синдиката просветних радника Србије, синдиката Независност и Синдиката образовања Србије ступили су данас у штрајк упозорења. Ђаци нису имали први час ни у преподневној ни у послеподневној смени.

Просветни радници, чланови три репрезентативна синдиката образовања из врањских основних и средњих школа као и школа у Врањској Бањи и Бујановцу, ступили су данас у једночасовни штрајк упозорења. Синдикати траже да се одложи примена законске одредбе о финансирању школа по броју ученика. Ако би почела са применом наредне године, могла би да доведе до масовног отпуштања наставника. Синдикати траже и бољи материјални положај, као и социјални дијалог с Владом и Министарством просвете.

Председник градског одбора Уније синдиката просветних радника Србије у Врању Томислав Пешић каже да је ово други по реду штрајк упозорења и да ће наредни, најављен за 4.јун, бити много озбиљнији.


Осим главног захтева да се финансирање по глави ученика одложи до школске 2020/2021. године јер је систем неспреман за овај вид финансирања, просветари траже да се број ученика ограничи на највише 25 и да се уведе обавезно средње образовање.

Уколико их Влада не буде саслушала, синдикати најављују радикалнији штрајк од почетка наредне школске године. Иначе из Министарства кажу да су очекивали најављени штрајк али да треба видети шта је од њихових захтева могуће остварити.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 мај 2013 12:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter