Добро размислите о одабиру професије

Ближи се пријемни испит за упис у средње школе и на факултете. Многи ће уписати жељене школе након дужег спремања, други у последњи час променити мишљење. Под утицајем родитеља и околине, коначну одлуку ће вероватно донети сами. Јасминка Станковић, саветник за планирање каријере у Националној служби за запошљавање у Врању каже да велико интересовање влада за Факултет за безбедност и Војну академију, а све мање за природне науке.

Основци и средњошколци у овом периоду доносе одлуку о избору школе и занимања, док су појединци већ одлучили. Нека деца још од малена знају чиме ће се бавити у будућности, те следе свој сан. Друга на основу својих способности и талента одлучују шта ће постати. Индивидуална је ствар да ли ће следити своје личне афинитете или изабрати професију од које ће имати добру зараду и лагодан живот.

Идеална ситуација је да међу траженим професијама на тржишту рада пронађете за себе инспиративно занимање. Јасминка Станковић каже на основу свог професионалног искуства да су у тренду друштвена занимања. Велико интересовање влада за Факултет за безбедност и Војну академију, а све мање за природне науке. Велику улогу у одабиру будуће школе и професије имају и родитељи, па се многи одлучују да наставе њиховим путем и да их наследе.

Деци која најчешће не знају шта која професија захтева од њих, прва адреса треба да буде школски психолог или саветник за планирање каријере. Психолози саветују да деца добро размисле о будућем занимању јер ће се тиме бавити у животу. Да размисле о професионалним интересовањима, способностима и особинама и да на основу тога донесу праву одлуку.

 


Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 мај 2013 13:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter