Друштво

Друштво

На планинском подручју Криво дрво, на месту Сухарно, чланови Уније младих Српске напредне странке Градског одбора Врање, у сарадњи са јавним предузећима „Комрад“ и „Србија шуме“ посадили су око стотинак садница смрче. Пошумљавање је обављено на надморској висини од 1.100 метара са циљем да се унапреди животна средина. 

Чланови Уније младих Гро СНС у Врању попут младих горана  заједно са извршном директорком Комрад-а, Нелом Цветковић желели су да побољшају квалитет ваздуха у нашем региону тако што ће посадити саднице смрче.

„Градски одбор СНС је набавио зимзелене саднице и данас смо одлучили да на планини Гоч, Криво дрво је ова локација где се сада налазимо. Заједно удружени са Саветом за екологију, Унија младих и савез за социјална питања да дамо свој допринос заштити животне средине и квалитетнијем ваздуху. У последње време је било доста пожара у нашем крају тако да ми желимо садњом ових садница да дамо свој допринос животној средини“, каже извршна директорка Комрад-а, Нела Цветковић 

Смрча је отпорна на зиму, ветрове и хладноћу. Потребно је од 100 до 120 година да достигне свој раст. Спада у четинаре и њени плодови су шишарице.

„Унија младих СНС Градског одбора Врање се одазвала акцији коју спроводи Савет за екологију Градског одбора СНС како би допринели да имамо чист ваздух.  Пре неколико недеља смо имали пожар на овом локалитету тако да ова акција поред очувања животне средине и засађивање саднице има и ефекта анулирања тог пожара“, каже Милан Илић, члан Уније младих Градског одбора СНС у Врању.

У плану је још пар акција које ће се реализовати на Дан чистих планина, 11. децембра када ће се заједно са омладинцима изаћи на терен, додаје Цветковићева. Да подсетимо, 3. новембра на Светски дан чистог ваздуха у Таковској улици у Врању засађене су саднице тује и кестена.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2019 16:35

Део улице Цара Душана, од Основног суда према Зеленој пијаци убудуће ће бити једносмеран. Град Врање и Савет за безбедност саобраћаја су на основу студије о техничком регулисању саобраћаја на територији града донели овакву одлуку како би се смањила фреквенција саобраћаја и избегле гужве у најужем градском језгру. Одлука је трајна, није привремена. Од јуче је постављен саобраћајни знак у улици Цара Душана, преко пута Основног суда којим је регулисан правац кретања возила. Они који не уоче знак или га намерно пренебрегну, само ће кратко време моћи да се оправдају необавештеношћу. Саобраћајна полиција ће извесно време деловати превентивно и информисати грађане, а након тога ће вероватно бити и казни, каже Дејан Тричковић заменик председник Савета за безбедност саобраћаја. Потреба за оваквом одлуком постоји одавно

"Центар града је оптерећен возилима, настојимо да то променимо. Поменутом студијом наш предлог се и потврдио, да ће једносмерним правцем, саобраћај у улици Цара Душана бити растерећен. Саобраћај је динамична проблематика којом се наш Савет непрестано бави и жеља нам је да што боље регулишемо проток саобраћаја", каже Дејан Тричковић- заменик председника Савета за безбедност саобраћаја.

Са оваквим променама ће се наставити и убудуће, а све у циљу регулисања саобраћаја, посебно у центру града.

"Пројекат који је урађен постепено ће се спроводити, јер је обиман и врло захтеван и у финансијском погледу. Недавно је урађена хоризонтална сигнализација у граду, а биће измена и у још неким улицама и деловима града", каже Дејан Тричковић.

 

Алкохолизам се данас сматра  трећом болешћу савременог света, одмах иза срчаних и малигних обољења. Процене Светске здравствене организације су да 3% светског становништва болује од ове болести и да млади први контакт са чашицом имају око своје 10.године, што је поражавајући податак.  Истраживали смо који су  најчешћи разлози зашто неко узима алкохол у прекомерним количинама , зашто млади пију али и како алкохол делује на организам. Алкохолизам је болест која настаје постепено и скоро никада не постоји само један узрок. Узроци су много сложенији  и постоји неколико фаза у конзумирању алкохола објашњава неуропсихијатар др Слободан Стаменковић. То су експериментална фаза када се млади упознају са алкохолом, фаза прихватљиве употребе алкохола, затим претераног опијања  и на крају најкритичнија фаза зависности.

„Да би лекар могао да постави дијагнозу потребно је испунити неке основне критеријуме . То је пре свега компонента зависности, да је човек који болује од алкохолизма завистан од алкохола, да је алкохол постао део његовог живота, да је у животним приоритетима веома високо котиран и да је врло често на првом месту у смислу да одмах ујутро када устане мора да попије чашицу пића да би се смирио или то често чини кришом у радној организацији. Тако да та особа има континуитет концентрације алкохола у крви и временом то постаје потреба .Алкохол улази у метаболизам човека и онда развије физичку и психичку зависност”, каже др Слободан Стаменковић, неуропсихијатар.

Да би се алкохоличар упустио у процес лечења мора најпре себи признати да има проблем. Од велике важности је подршка породице и људи из окружења како се та особа не би осећала одбаченом и мање вредном, објашњава Стаменковић.

„Лечење алкохолизма  је комплексно. Лекови нису довољни. Они могу да ублаже узнемирење  и анксиозност. Међутим, потребно је да се у великој мери укључи примарна породица и друштвени слојеви како би излечење имало ефекта. Лечење алкохолизма је најмање у рукама терапије и лекова  већ се праве одређене структуре најпре на нивоу личне, индивидуалне и породичне психотерапије а онда и на нивоу групних терапија”, каже др Слободан Стаменковић, неуропсихијатар.

Алкохол је све присутнији код млађих особа, у средњошколском периоду. Жеља за доказивањем у друштву и страх од одбацивања су најчешћи разлози због чега тинејџери почињу са опијањем. Стаменковић упозорава да се под дејством алкохола умртвљују контролни механизми коре великог мозга па због тога попуштају моралне норме. Тада особа губи могућност контроле и одговорности за своје поступке а статистика показује да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа вожња под дејством алкохола.

 

Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2019 16:14

На основу „Пројекта саобраћаја и саобраћајне сигнализације на територији града Врања и ГО Врањска Бања“ ЈП „Урбанизам и изградња града Врања“  је обавило хоризонтално и вертикално обележавање „зона школа“. Због тога је промењен режим саобраћаја у улици Цара Душана у Врању и она је једносмерна у правцу од раскрснице са улицом Краља Милана до раскрснице са улицом Саве Ковачевића.

 

Последњи пут измењено понедељак, 18 новембар 2019 14:55

Шумско газдинство „Врање” организовало је садњу стабала на локалитету „Гоч” у највећој здруженој акција „Засади дрво”, која је реализована у недељу на укупно 34 локације у Србији, наведено је у саопштењу за јавност Шумског газдинства „Врање”. Почетак јесење садње дрвећа на територији Србије симболично је почео садњом више хиљада, од укупно планираних 50 хиљада садница. На пет локација у Пчињском округу акцију је организовало Шумско газдинство „Врање”. Засађено је укупно две хиљаде 600 садница више различитих врста дрвећа. Ради се о смрчи, горском јавору, тополи и багрему.

У акцији  на простору ШГ „Врање”, учествовало је стотинак појединаца. Поред радника Јавног предузећа „Србијашуме” и Шумског газдинства „Врање”, посебан допринос дали су ученици Пољоприврeдно-шумарске школе „Јосиф Панчић” из Сурдулице. Овако велики број волонтера доказ је великог интересовања  људи да учествују у оваквим акцијама. Циљ акције је едукација грађана о значају шума и пошумљавања, очување животне средине и одрживи развој друштвене заједнице.

Када би биле пошумљене све површине које су за то погодне, а којима газдују „Србијашуме”, укупна шумовитост Републике Србије би се повећала за 1-1,5 одсто. Највећи број површина које би требало пошумити да би се достигла оптимална шумовитост од 40 процената, су оне које се налазе у приватном власништву. Планирано је да током четворомесечне кампање „Засади дрво”, укупно буде засађено 50.000 стабала широм Србије.

Последњи пут измењено понедељак, 18 новембар 2019 14:49
Страна 1 од 890

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Душанова улица према Зеленој пијаци биће једносмерна - Радио Телевизија Врање https://t.co/6tRR9kOMFm via @tripplesworld
Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/UeumEhFjyJ via @tripplesworld
Подземни контејнери и у улицама Партизански пут, Дунавска и 29. новембра - Радио Телевизија Врање https://t.co/VGeTkhxXvl via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter