Друштво

Друштво

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) згрожено је пред чињеницом да  наводно новинар, Милован Бркић, није пропустио ни ове тешке дане да своју патолошку мржњу према председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици излије по медијима као што је Инфо Славија.

Бркић је рекао да грађани имају апсолутно "природно" право да ликвидирају диктатора, како је назвао председника Вучића и додао да је важно да нико од чланова Вучићеве породице не побегне, а затим набројао имена председникове деце.

ПРОУНС се пита: Докле смо ми као друштво дошли? Шта ради тужилаштво? Да ли је нормално обратити се хиљадама људи и изговорити тако нешто?!

То није више ствар васпитања, неслагња, већ озбиљне мржње и отвореног цртања мете на чело првом човеку Србије.

ПРОУНС се пита: Докле ће пристојна Србија трпети овако нешто? Докле нико неће сносити последице због оваквих излива мржње у јавности? Докле ћемо седети скрштених руку и чекати да се неко дозове памети и пристојности?

ПРОУНС захтева да се хитно оваквим бестидницима стане на пут. Нека свако од надлежних органа ради свој део посла, а наше колеге новинари нека добро размисле пре него што једну од најтежих ситуација у земљи, па и свету, користе за политичко обрачунавање. Сви који то раде у овом тренутку, треба да се стиде себе самих.

Саопштење потписује председник ПРОУНС-а Зоран Величковић. 

 

Поводом текста објављеног на порталу Инфо Врањске, под насловом "Булатовић: Предизборни хуманитарни алпинизам," а ради објективног информисања јавности Оперативни тим за праћење и реаговање у ванредним ситуацијама на челу са Драганом Сентићем издао је Саопштење за јавност које преносимо у целости:

 

''У ситуацији када се сви озбиљни и одговорни људи боре за спасавање голих живота грађана и пружају неопходну помоћ и подршку најугроженијим слојевима становништва, како би преживели у овим тешким данима, неким  друштвеним штеточинама и паразитима и то смета. Јер, како другачије назвати оне који критикују некога што,у никад тежој ситуацији по наш народ и државу, доставља помоћ људима који су без икаквих примања и десетинама километара далеко од најближе прехрамбене продавнице.

Нама, донекле, можда и може да буде јасно да такозвани новинари портала ИнфоВрањске мрзе из дна душе комплетно актуелно руководство, као некога ко им је коначно стао на пут и прекинуо вишедеценијско финасирање њиховог паразитирања и рекетирања. Али, нејасан је, чак и скандалозан, толики непрофесионализам у извештавању, као и елементарни недостатак осећаја људскости и саосећања за животно угрожено становништво у условима ванредног стања.

Срамна је и за обичног грађанина, а камо ли за неког ко се бави јавним извештавањем, толика неспособност да се разлучи и препозна разлика између оног што је страначко и онога што је универзално, људско и егзистенцијално.

Лично фабрикована и неодговорно пласирана лаж, умотана у свакодневу, већ смешну флоскулу "према наводима оних који знају", да су пакети који су дељени ишли директно из Центра за мигранте, објављена је, наравно, мимо Закона о јавном информисању и без елементарног поштовања новинарске етике, јер помоћ која је дељена најугроженијим домаћинствима, донација је наших привредника, хуманих људи, који су, за разлику од оваквих штеточина, друштвено одговорни.

Свакодневне лажи из овог уреда нас сада не занимају, јер је сваком разборитом човеку јасно да се ради о обичним тезгарошима и (не)људима чији је посао да лажу и обмањују јавност. Али, овакве лажи у условима ванредног стања су недопустиве, друштвено штетне и неодговорне,  због чега ће против одговорног лица бити поднета кривична пријава надлежном тужилаштву,’’ стоји у саопштењу које потписује Руководилац оперативног тима за праћење и реаговање у већим ванредним догађајима и ванредним ситуацијама, Драган Сентић.

Последњи пут измењено четвртак, 02 април 2020 17:19

"У данима великих искушења, не само за српски народ већ и цео свет, када се као никада до сада, гледамо очи у очи са смрћу, вест о jош jедном губитку погодила jе наш град. Напустио нас jе велики човек и врхунски стручњак, доктор Вукашин Антић, наш др Вуле. Неприкосновени хирург, са чиjим су радом у области коjом се бавио, били добро упознати не само Врањанци, већ и струка и пациjенти у целоj земљи. Специjалиста за рак доjке, лекар коjи jе био посвећен свом позиву и своjим пациjенткињама, коjи ниjе бирао ни место ни време, када jе требало макар и лепом речjу, помоћи онима коjима jе то било потребно. Увек спреман да саслуша, посаветуjе и помогне.

Као лекар и хирург оставио jе неизбрисив траг у историjи врањског здравства. Радознао, бритког ума и посвећен свему што jе радио, био jе покретач броjних дешавања у граду. Иницирао jе подизање споменика др Изабел Емсли Хатон и шкотским хероинама у Врању, обjавио монографиjу о историjату врањског здравства ,,Болница у Врању’’ и био активни учесник у друштвеном и културном животу града.

Памтиће се доктор Вукашин Антић и по jош много чему. Као свестрани интелектуалац кога су занимали историjа медицине, филмска и уметност уопште, о чему сведоче његова ангажовања на формирању Клуба љубитеља филмске уметности у Врању, касниjе и Школе анимираног филма, као и његово ангажовање у Књижевноj заjедници ,,Борисав Станковић’’. Као потомак грађанске и породице интелектуалаца, био jе изврстан познавалац француске историjе, културе и jезика, а неретко причао jе и о своjоj љубави према Францускоj.

Али ипак изнад свега, волео jе своjу породицу, град, земљу и позив. Jедном речjу волео jе људе и живот. И баш због свих тих квалитета Врањанци су волели њега.

Врање и Врањанци памтиће га и спомињати и у будућности. Нека му jе вечна слава и хвала."

 

Градоначелник Врања
     др Слободан Миленковић 

 

Народни посланик Славиша Булатовић и председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић обишли угрожене мештане села Дуга Лука, Несврта и Бујковац. Том приликом поделили су 18 пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену.

У селу Дуга Лука подељено је 16 пакета породицама без новчаних примања Хуманитанитарни пакет са храном и средствима за хигијену добила је и самохрана мајка која живи са сином од шест година у селу Несврта и породица која је без икаквих примања у селу Бујковац.

Ради се о домаћинствима која су најудаљенија од прехрамбених продавница и којима је отежано снабдевање са основним животним намирницама, каже народни послани Славиша Булатовић и додаје: Желимо да покажемо на неки начин одговорност, а пре свега и озбиљност мера које приписује Влада и кризни штаб на нивоу републике. Самим тим и сви ми који смо носиоци јавних функција да покажемо да смо ту на услузи грађанима који су најугроженији, који иначе тешко живе и у нормалној ситуацији, а поготово сада.

Потпдседник оштине Врањска Бања Драган Сентић каже да је градска општина Врањска Бања направила тимове који поред поделе пакета помажу и најстаријим суграђанима.Примамо свакодневно позиве што се тиче лекова. Наши тимови одлазе на кућне адресе, узимају здрваствене књижице и достављају лекове нашим пензионерима. Осим тога, доносимо пензије са овлашћењима, као и неопходне намирнице, каже Сентић.

Самохрана мајка шестогодишњег дечака Наташа Јовановић из села Несврта живи са месечним примањем од 12.000 динара и ова помоћ јој,како каже, много значи.

Надлежни из општине Врањска Бања наставиће са хуманитарном помоћи угроженим породицама.

Последњи пут измењено четвртак, 02 април 2020 15:45

Врањска Гимназија опрашта се од јуче преминулог др Вукашина Антића дирљивим писмом које преносимо у целини:

Др Вукашин Антић - Човек који се памти

Дан када је отишао један од најбољих наших гимназијалаца, лекар, хроничар, Врањанац, др Вукашин Антић човек који је био више од једног човека остаје дан који се претвара у вечност. Наш члан ШО, Савета родитеља, редакцијског одбора, члан УО Задужбине “Олге и Николе Ј. Динић потпуковника у пензији из Врања" и ту смо негде стали....

Његово присуство, допринос и залагање за широко гимназијско образовање били су нам итекако потребни и корисни. Као један од најбољих ученика Гимназије завршава студије и постаје чувени др Вуле хирург. На Клиници “La Conception” у Марсеју се специјализује и постаје један од пионира примене савремнених метода из области онколошке хирургије дојке у Србији. Написао је три књиге из области историје медицине и биографије значајних Врањанаца. Аутор је објављених научних радова из области ратне хирургије и историје медицине и српског санитета...

Несумњиво један од знаменитих Врањанаца и Гимназијалац који ће отворити страницу енциклопедије ,, Знамените личности Врањске гимназије " у чијем је раду активно учествовао до данашњег дана. Мало је људи који имају плодоносан живот као наш др Вукашин Антић. Данас, када нас је нажалост напустио, можемо чути само велике речи о њему, о човеку који је лечио и људе и друштво. Мало је храбрих појединаца спремних да мењају и поправљају свет на боље, а који су себе уложили као пример да треба да постоји демократија културе, живота, да се поштује и воли струка, а да позив буде начин живљења.

Предан науци, целоживотном учењу, остаје наш најбољи пример будућим гимназијалцима. Тако се и једино може сачувати и бранити реноме врањске Гимназије. Залагање др Вукашина Антића да се обнови фондација др Јордана Стајића остаје наше обећање, али је то требало да урадимо заједно...

Многе послове нисмо привели крају, нама то остаје, а нашем др Антићу заслуге за све што је учинио и чиме нас је обавезао.

Нека му је вечна слава и хвала за живот који нам је посветио! Хвала му за стотине сачуваних живота и остварених надања! Хвала му за тренутке које је забележио за вечност!

Хвала нашем гимназијалцу на чувању традиције успешне гимназије, хвала на залагању да се заслужни појединци отргну од заборава, и велико хвала на тренуцима и времену који смо делили последњих година са уверењем да сачувамо позив и улогу коју имамо.

Међу великим људима остаје човек који се памти, којим се поноси врањска Гимназија! Др Вукашин Антић – Вуле хирург, светионик нараштајима који долазе!

У име Гимназије: остаћете упамћени др Вукашине Антићу!

Чланови ШО, Савета родитеља,УО Задужбине,

Редакцијског Одбора енциклопедије и ОО за

прославу јубилеја 140 година Гимназије

Директор, председник Школског одбора

 

Страна 1 од 932

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter