Друштво

Друштво

Један од најзначајнијих празника свететеља Цркве Божије свакако је празник Светих апостола Петра и Павла који прослављамо у недељу, чиме се завршава и Петровски пост, који је ове године трајао нешто дуже.

Петровски пост ове године почео је 15. јуна, а завршава се у недељу, 12. јула, на празник Светих апостола Петра и Павла.

Свети апостол Петар је био Јеврејин и рибар по занимању.

Он је први од ученика Божијих који је изразио јасну веру у Господа Исуса рекавши: Ти си Христос, Син Бога живога.

Иако се по људској слабости апостол Петар три пута одрекао Господа, он се искреним покајањем удостојио да први од свих апостола види васкрслог Господа.

Са друге стране, Свети апостол Павле, који се пре апостолства звао Савле, био је најпре гонитељ хришћана и њихов мучитељ.

Након што га је Господ на чудесан начин изабрао за свог ученика он се крстио и постао Павле и посветио се апостолској служби.

Апостолски трудови и проповед двеју врховних апостола утврдили су Цркву широм васељене.

''Један велики празник, једна велика опомена за нас, да видимо ко смо, шта смо и какве узоре имамо у једном и другом човеку, у једном и у другом апостоју, овај који је био један прости рибар, али је достигао ту висину савршенства Божијег и савршенства љубави према Богу и други који је један од учених људи, али који је кренуо једним другим путем, али опет кажем та љубав Божија га је привела ка Богу тако да смо сви ми позвани и призвани да будемо деца Божија, свако са својим неким позивом у животу", каже свештеник Дејан Шкарић.

У славу светих апостола Петра и Павла установљен је Петровски пост, који ове године траје мало дуже.

Он најдуже може трајати шест недеља, а најкраће једну недељу и један дан и спада у један од четири најважнија годишња поста Српске православне цркве.

''Да кроз тај живот и овај пост који је још мало за нама, да то буде припрема за њихов празник, али и наше јединство са Богом кроз њих, да ми кроз свој живот будемо заиста наследници тих апостола и да будемо заиста оно деца Божија у сваком том погледу. И зато један од највећих празника у хришћанској цркви јесте празник Светих апостола Петра и Павла и тај установљени пост који је различите дужине у зависности од празновања Васкрсења Христовог", објашњава Шкарић.

Свештеник Шкарић осврнуо се и на тренутну епидемиолошку ситуацију у граду и земљи и нагласио да је црква увек одговорно приступала у свим невољама и да је увек била у свој народ.

''Божија промисао је некада недокучива свима нама, али иако физички одвојени, треба духовно да будемо сједињени у вери и молитви,'' закључио је свештеник.

 

 

Последњи пут измењено петак, 10 јул 2020 15:46

Око 100 грађана Врања окупило се синоћ на платоу испред Градске управе у знак протеста против актуелног режима.

Прошетали су након тога до седишта Градског одбора Српске напредне странке уз звиждуке и узвике. Мирно су се разишли.

На протест је позвано преко друштвених мрежа. У 18 сати осим новинарских екипа није било никог испред Градске управе. Око 18 и 30 на шеталишту се појавила група од десетак младих са заставом.

Стајали су извесно време, а онда им се прикључила и група старијих која је била по ободима шеталишта или седела на околним клупама.

Уз звиждуке и узвике против власти пришли су градској кући.

Након тога су се упутили у протесну шетњу улицом Партизанском до зграде Градског одбора Српске напредне странке. Ту су се задржали десетак минута. 

Даље су наставили до зграде СПС где су такође звиждали и узвикивали „Бандо црвена“. Наставили су Београдском улицом до центра града и затим се мирно разишли.

Није било никаквих инцидената.

 

Последњи пут измењено петак, 10 јул 2020 15:31

Прошле  године градски буџет је био рекордан, јер смо имали трансфере за капиталне објекте, а такође и приходе од продаје земљишта. То су на неки начин ванредни приходи. Ове године буџет се ослања на текуће приходе. Због ситуације са епидемијом вирусом корона, у првих шест месеци градски буџет бележи губитак.

Нереално је очекивати да се планирани буџет оствари у овој години, каже већник за буџет и финансије Бојан Костић,  с обзиром на ситуацију са епидемијом.

"Морамо да будемо опрезни. За сада је губитак 5 посто у односу на планиране приходе. Ако се ова тенденција настави одржаћемо тих 5 посто губитка. Ми смо почели да спремамо ребаланс буџета, међутим истекао је мандат. Сада треба да се формира ново руководство коме неће бити лако.Контролисали смо у првих шест месеци  ниво јавног дуга, у том периоду позајмили смо 30 милиона за реализацију комуналног програма, али смо и вратили 30 милиона старих кредита, тако да је јавни дуг остао на истом нивоу од 660 милиона динара", каже Костић.

Са друге стране од почетка године враћен је дуг од око 70 милиона динара, у односу на крај предходне године.

У првих шест месеци, контролом јавног дуга, коришћењем средстава које су акумулирана у предходној години која нису трошена, помогло је да се у овом периоду градски буџет не задужује додатно, већ да се настави са финансирањем капиталних инвестиција, истиче Костић.

"Комунални програм је махом реализован. Остало је да се заврше ови крупни пројекти, парк, улица Боре Станковића, завршава се Обилазница. Остаје нам вртић у насељу Рашака, за друго полугође да кренемо са тим радовима. Није било реално да имамо три крупне капиталне инвестије у периоду ванредног стања да може све да се реализује", каже Костић

Иначе што се тиче републичких трансфера они редовно стижу. Изворни приходи, бележе пораст наплате  пореза на имовину,  грађани уредно измирују обавезе, истиче Костић.

Последњи пут измењено петак, 10 јул 2020 14:53

У  недељу и понедељак, уколико се стекну неопходни метеоролошки услови, биће спроведан третман сузбиjања ларви комараца на териториjи Града Врања, у периоду од 9 до 18 сати.  Третман ће се вршити препаратом за сузбиjање ларви комараца. Координациjу рада спровешће шеф стручно оперативног тима извођача, у сарадњи са надлежним службама локалне самоуправе.

 Информацију портала „Југмедиа“, под насловом „Градоначелник Врања са делегацијом СНС-а у посети Кини“, демантовао је градоначелник Слободан Миленковић.
„Желео бих, најпре, да својим суграђанима поручим да је ова вест лажна и потпуно измишљена.

Нико ме са тог портала  није контактирао приликом писања ове вести, а понајмање потписница текста, па са жаљењем констатујем да се можда не ради о злој намери, већ о одсуству професионализма.

У тренутку када Врање отвара и четврту ковид болницу, када смо у јеку борбе са коронавирусом, у данима када медицински радници улажу последње атоме снаге у борби против епидемије, када Врање нажалост броји и своје жртве, последња је ствар коју бих урадио да будем ван свог града, далеко од свог радног места.

Од уредништва сајта који је изворно пренео лажну вест, очекујем објаву демантија и проверу информација својих дописника пре објављивања, како се сличне непријатности у будућности не би дешавале“, наводи се у демантију градоначелника Врања, Слободана Миленковића.

Последњи пут измењено петак, 10 јул 2020 09:57
Страна 1 од 964

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter