Друштво

Друштво

Одлуком града, брига о напуштеним псима поново је у делокругу рада јавног предузећа Комрад. Након урађених процедура већ је спроведена прва акција хватања напуштених паса у близини вртића и школа. 12 паса је смештено у прихватилиште у Давидовцу.

Служба зоохигијене у врањском Комраду напокон почела да ради. Спроведена је јавна набавка, а посао смештаја паса добила је Ветеринарска станица Врање, која се и једина јавила на оглас и која има свој прихватилиште за псе.

"Прошле недеље смо званично кренули са хватањем паса. У четвртак је била прва акција. Ухваћено је 12 паса луталица. Они су смештени у прихватилиште, тамо  ће бити вакцинисани, стерилисани и чиповани, и тамо ће бити 30 дана", каже Нела Цветковић, извршна директорка Комрада.

С обзиром на то да се уписује где су ухваћени, након 30 дана враћају се на прботно место.  Одатле, а и из прихватилишта, грађани могу да их узму ако желе, јер су вакцинисани и безбедни.

"Радиће се по потреби и у сарадњи са зооинспекцијом, јер они дају налог Комраду. У почетку ће то бити код школа, код установа попут Здравственог центра, а касније ћемо проширити акцију и на друге делове града. Најважније је око школа, јер су деца најосетљивија категорија".

Требало би да се смањи популација напуштених паса, истиче Цветковићева.Много пара из буџета је протеклих година одлазило на трошкове везане за уједе паса луталица.

 

Последњи пут измењено уторак, 19 март 2019 15:51

Рампа и кочићи дочекаће сваког ко пожели да се паркира код доње пијаце, на Тгу братства и јединства. Дуго година станари околних зграда мучили су муку са паркирањем и на крају су узели ствар у своје руке.

Оваква слика дуго није виђене на овом простору. Можда само  онда када је Врање био град са тек неколико аутомобила, а не као данас трећи у Србији по броју аутомобила у односу на број становника.

Свакоме је било лако, било да је пошао на пијацу, да прати неког на аутобус или до продавнице да паркира баш ту. Да ли су и како са паркинга могли да крену они који живе у оклоним зградама, макар и до лекара, никога није било брига.  Због тога је саобраћајна полиција и паук служба имала врло честе позиве, баш од станара ових зграда.

"Сада је идеално, а биће још боље, када ставимо катанац. Имали смо проблема, са људима, свађали се, псовали нас, моткама, ишли на нас. То је наша инвестиција сами смо сакупили новац, платили мајсторе и направили. Сада ћемо ставити знак стоп. Обележићемо паркинг места за возила за свако возило из солитера, ове зграде и ових пословних људи у окружењу и свако ће имати савоје паркинг место и више неће бити проблема", каже један од станара.

Грађани су најпре добили сагласност Министарства одбране.  Након добијања сагласности, прикупили су новац и поставили кочиће и рампу. Већ на самом почетку страдало је неколико стубића.

Ипак, сада је сасвим друга слика поред доње пијаце, а постоји и нада да ће овај потез натерати све оне који немају где да се паркирају да почну да користе гаражу Текија, која је у непосредној близини.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 19 март 2019 15:49

Служба зоохигијене у врањском Комраду, напокон је почела да ради након одлуке да се тај посао врати овом предузећу. Спроведенa је јавна набавка, а посао смештаја паса добила је Ветеринарска станица Врање, која се и једина јавила на оглас и која има своје прихватилиште за псе. ‘’Већ је спроведена прва акција и ухваћено је 12 паса луталица. Приоритет имају школе, вртићи и друга места где се пси највише окупљају. Они ће бити вакцинисани, стерилисани и чиповани, а након 30 дана враћени на првобитно место, одакле грађани могу да их узму ако желе, јер ће бити безбедни. Акција ће се спроводити према потреби,’’ каже Нела Цветковић, извршна директорка Комрада.

 

Последњи пут измењено уторак, 19 март 2019 13:44

У циљу одржавања комуналног реда у граду, Комунална инспекција Одељења за инспекцијске послове Градске управе кренула је са ванредном и појачаном контролом заузећа јавних површина, заштите јавних и осталих површина и комуналних објеката. Све активности спроводе се у складу са Одлуком о комуналном уређењу града Врања, којом се забрањује заустављање и остављање возила којима се омета коришћење пешачке комуникације, прилаз објектима, коришћење противпожарног пута, односно пролаз између зграда.

У наредном периоду приоритет ће бити и хаварисана и нерегистрована возила, која ће по налогу инспектора бити уклоњена. Такође, против несавесних власника ће бити поднети прекршајни налози у редовном поступку. “У том смислу, позивамо наше суграђане да подрже акцију комуналног уређења и буду учесници кампање за лепши и сређенији град”, наводи се у саопштењу Одељења за инспекцијске послове.

извор: Градски сајт

Последњи пут измењено понедељак, 18 март 2019 14:40

Градоначелник Слободан Миленковић отворио је у Галерији Народног музеја изложбу фотографија, поводом 20-те годишњице Нато бомбардовања. Под називом "Врање памти Нато злочине" изложено је стотинак фотографија локација и објеката југа Србије који су гађани током агресије 1999. године.

Слобода наше земље често је током своје историје била пољуљана туђим интересима, рекао је  градоначелник Слободан Миленковић у обраћању бројним грађанима.

Градоначелник Миленковић подсетио је да је бомбардовање почело без одлуке Савета безбедности.Свака од изложених фотографија носи личну и колективну несрећу наших грађана. Врање је током Нато агресије претрпело више од 100 напада. У сећање на жртве кажемо „Догодило се, не поновило се“.

На страдања људи и рушење инфраструктурних објеката током бомбардовања, подсетила је историчарка врањског Архива, Бранка Јанаћковић.

Бранка Јанаћковић истакла је да је у Србији страдало две хиљаде људи а 12 и по хиљада је повређено. Порушени су мостови, пруге, телекомуникациони и  енергетски  објекти, касарне, репетитори. Касетним бомбама са муницијом са осиромашеним уранијумом на овом подручју гађани су Рељан, Братоселце, а оштећене су и порушене две касарне у Врању.

Под покровитељством града, изложбу су реализовали СУБНОР, Архив "31.јануар", као и 4. бригада Kопнене војске.

 

Последњи пут измењено понедељак, 18 март 2019 14:38
Страна 1 од 804

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

СНС: Присутност државе на југу показује се кроз дела - Радио Телевизија Врање https://t.co/S8sLqTi3vC via @tripplesworld
И после две деценије Врањанци памте НАТО бомбардовање - Радио Телевизија Врање https://t.co/iVaDFFZOxa via @tripplesworld
Стомачна гојазност увод у болести - Радио Телевизија Врање https://t.co/0YIGmWkshw via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter