Друштво

Друштво

У току су радови на санацији Прибојчићеве куће у Врању, која је под ингеренцијом врањског Народног музеја.

У објекту и дворишту обављају се молерско – фарбарски радови. Уређују се фасада и оградни зид, а у самој згради обавља се кречење, као и фарбање дрвених конструкција и столарије.

Такође, планирано је и уређење ентеријера куће. За ову намену Град Врање издвојио је 165 хиљада динара.

Прибојчићева куће је објекат под заштитом државе, а у њој би требало да буде смештен Центар за очување градске врањске песме.

Због радова на електроенергетским објектима у петак, 04. децембра, ће без напајања електричном енергијом остати села Грамађе, Декутинце, Јелашница, Врбово, Богошево и Паневље у периоду од 09 до 15 часова.

 

Канцеларија за младе у Врању у сарадњи са партнерима организовала је још једну радионицу за младе, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Кажу да је едукација у областима које су кључне у адолесцентском периоду важна, те се труде да путем својих активности унапреде друштвени и социјални положај младих.

Млади су били у прилици да чују више о заштити и очувању репродуктивног здравља путем радионице коју је Канцеларија за младе организовала у сарадњи са партнерским организацијама.

Осим што су усвајали нова знања, они су били у прилици и да изврше проверу наученог путем квиза.

''Мислим да је ова радионица врло значајна, јер се мало прича о овим стварима, и постоји доста ученика који ове ствари не знају. Ја сам доста тога знала, али и научила сада, и сматрам да у школама треба више да се прича о томе,'' каже Николина Петровић, ученица друге године гимназије.

Јована Стојковић, ученица четврте године Економско трговинске школе додаје да је сексуално и репродуктивно здравље код нас још увек табу тема. ''Мислим да зато и имамо велики број абортуса који се дешава у земљи, али и веома низак ниво самопоуздања код младих, тако да би ово требало да подигне свест".

Интерактивни приступ теми је врло значајан, јер средњошколци на овај начин лакше и брже усвајају нова знања, кажу организатори.

Њихове радионице усмерене су на ученике нижих разреда средњих школа, јер они имају прилику да у наредним фазама едукације прођу радионице и за вршњачке едукаторе и да своја знања пренесу даље.

''Ова тема је веома важна за младе и као таква налази се у Локалном акционом плану за младе. Ову радионицу усмерили смо на ниже разреде средњошколаца зато што се у том периоду адолесценције јављају одређене биолошке промене које их нагоне на нова телесна, ментална и социолошка искуства. Сексуално и репродуктивно здравље је веома битно за вођење квалитетног и здравог живота појединца и због тога је веома важно знати како се о њему бринути и како га сачувати", каже Милан Здравковић из Канцеларија за младе Врање.

Канцеларија за младе труди се да своје активности усмери на најчешће проблеме са којима се сусрећу млади и да темељно и иновативно приступи њиховом решавању због чега се овакве и сличне радионице реализују.

У условима епидемије активности су смањене, а оне које се одржавају, организују се уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Последњи пут измењено четвртак, 03 децембар 2020 14:14

У ситуацији пандемије вирусом корона особе са инвалидитетом, свој дан дочекују у још тежим условима, каже Срђан Трајковић, председник Удружења особа оболелих од параплегије.

Иначе изоловани, социјално дистанцирани, сада још затворенији и удаљенији.

Ако смо се икада запитали како је особама са инвалидитетом, онима у колицима, онима везаним за кревет, онима који не виде, ако смо икада помислили како подносе изолацију, живот без људи, можда смо у овој 2020. добили делимичан одговор. Окупирани својим бригама, чак и сада многи од нас нису ни помислили на њих.

"Јако је тешка ова ситуација свима, нарочито нама. Ја знам да неки моји чланови нису изашли по 7 , 8 месеци. Имали смо манифестацију на Власинском језеру и једва сам окупио 30-так људи. Данас једва седам до осам да се окупимо да обележимо овај дан. Људи из Савеза удружења кажу да што мање будемо у контакту. Јуче сам хтео да посетим десетак чланова и да им однесем маске које су нам дали из Удружења и локалне самоуправе, али кажу да ни ми не можемо да се дружимо", каже Срађан Трајковић, председник удружења оболелих од параплегије.

Имали су среће и до сада се ниједан члан овог удружења није заразио вирусом корона, али то не значи да им је било лако.

Свако дружење им је ускраћено, остао је само боравак у четири зида.

"Ми особе са инвалидидтетом знамо да нама треба друштво. Ја то знам јер нисам излазио 12 година из куће. Али то некако пребродимо, али када ти нико не дође у кућу онда је то још теже", искрен је Трајковић.

Проблеми и мимо короне су велики када је положај особа са инвалидитетом у питању.

Малог помака има када је њихово запошљавање у питању, али и даље имају велике проблеме са приступачношћу.

У овим условима отежан им је приступ и здравственој заштити, зато поручују пазите се и поштујте мере.

Последњи пут измењено четвртак, 03 децембар 2020 15:34

На 13. изложби сувенира и туристичких публикација у Лесковцу, Туристичка организација града Врања освојилa је друго место у категорији видео публикација-репортажа, за промо-филм „Врање, град који има душу“.

Освојена награда је од великог значаја за ТО Врање, јер представља подстрек за боље и креативније презентовање постојећег и богатог туристичког блага Врања, кажу у овој јавној установи.

Жеља Туристичке организације је да Врање постане домаћин великог броја туриста и незаобилазна дестинација на туристичкој мапи.

Иначе, награде су додељене у једанаест категорија, а учествовало је више од 40 туристичких организација

               

Страна 1 од 1009

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter