Друштво

Друштво

Министарство заштите животне средине, на основу Уредбе о ближим условима које морају да испуњавају корисници средстава, условима и начину расподеле средстава, начину праћења коришћења средстава и уговорених права и обавеза, као и другим питањима од значаја за додељивање и коришћење средстава Зеленог фонда Републике Србије, донело је Прелиминарну ранг листу о додели средстава Зеленог фонда Републике Србије за пошумљавање у 2020. години. Град Врање ће, према наводима Министарства, добити 2.4 милиона динара за реализацију „Пројекта пејзажне архитектуре и хортикултуре улице Боре Станковића“. Прелиминарна ранг листа предвиђа подршку за 11 пројеката, укупне вредности 34 милиона динара. По расписаном новом Јавном конкурсу за доделу средстава Зеленог фонда Републике Србије за пошумљавање у 2020. години, који је Министарство заштите животне средине објавило на интернет страници Министарства и Порталу е-Управа, пристигло је укупно 37 пријава.

Верници Српске православне цркве обележавају зимске или Велике задушнице, дан када се сећамо умрлих сродника и пријатеља и обилазимо њихове гробове.

Црква је задушнице установила као посебне дане када се сећамо наших драгих покојника и оне су увек суботом, јер је то и иначе, у току читаве године, дан када се сећамо преминулих. Тог дана у цркви се служи заупокојена литургија на којој се читају имена упокојених православних хришћана. На овај дан на гробове покојника износи се жито, вино и свећа као симболи вечног живота и светлости Христове.

Годишње обележавамо  четири задушне суботе, поред Зимских још и Михољске, Митровске и Духовске или Тројичине.

У неким селима остао је обичај да се на Задушнице излази дан пре, петком.

Последњи пут измењено субота, 22 фебруар 2020 09:39

На 204. седници Градског већа којом је председавао градоначелник Слободан Миленковић донете су важне одлуке , усвојени бројни извештаји, нацрти и предлози Одлука.

Већници су на седници усвојили извештаје о раду градоначелника, Градског већа, Градске управе и Градског штаба за ванредне ситуације у 2019. години, који ће бити прослеђени Скупштини на разматрање и усвајање. Усвојени су и  Нацрт Локалног оперативног плана одбране од поплава на териториjи града за воде другог реда у 2020. години као и  Нацрт Одлуке о измени Одлуке о акустичном зонирању и мерама за заштиту од буке на подручjу града. Усвојен је и Нацрт Одлуке о постављењу и одржавању јавних дечјих игралишта у својини града Врања.

''У складу са Правилником, предлогом ове Одлуке  прецизиране су уопштене одредбе које су везане за  постављење и одржавање јавних дечјих игралишта у својини града Врања. Град Врање као власник јавних дечјих игралишта послове њиховог одржавања поверава Јавном предузећу Урбанизам и изградња града Врања. Предлогом ове Одлуке посебно су прецизиране обавезе Града Врања као власника јавних дечјих игралишта  које се односе на  вођење листе јавних дечјих игралишта као и обезбеђивање редовног и ванредног прегледа истих, а све из разлога што је у ранијем периоду долазило до оштећења дечјих игралишта а нико није био задужен за њихову  контролу и одржавање'', рекла је Зорица Јовић, градска већница.

Већници су усвојили Нацрт Одлуке о измени и допуни Одлуке о материjалноj подршци породици са децом на териториjи града Врања.

''Ви знате да смо имали лепу Одлуку крајем 2019.године којом је прецизирано да свако треће и наредно рођено  дете има бесплатан боравак у вртићу. Допуном ове одлуке прецизирано је да ће у будућем периду бити обухваћене и породице које имају дупле близанце и тројке и њима ће бити омогућен бесплатан боравак у вртићу'', додала је већница Јовић.

Усвојен је и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о боравишноj такси. Реч је о усклађивању Одлуке са Уредбом Владе Републике Србије. То се односи на таксе које важе за физичка лица која пружају угоститељске услуге смештаја у објектима домаће радиности и сеоским туристичким домаћинствима. Прихваћен је Предлог Одлуке о финансирању, односно  суфинансирању проjеката удружењима из области друштвеног и хуманитарног рада у 2020. години, као и Предлог Одлуке о додели средстава за финансирање,односно суфинансирање проjеката из области културе за 2020. годину.

Туристичка организација Града Врања представља се на заједничком штанду са Специјалном болницом за рехабилитацију из Врањске Бање на 42. Међународном сајму туризма у Београду. Велико интересовање посетилаца влада за наш штанд.

‘’Пут под ноге’’ слоган овогодишњег сајма туризма погодио је у центар судећи по великом интересовању посетилаца. То потврђују и рекордни приливи од туризма које последњих година бележи наша земља. Према подацима статистике у децембру 2019, забележено је повећање броја долазака туриста за 15 посто у односу на претходну годину, а број ноћења за 20 посто. Да туризам није везан само за морска летовалишта, показује и велико интересовање посетилаца за друге видове туризма, које пружа и наш град.

"Сајам је изузетно посећен, има доста излагача и посетилаца. Могу да се похвалим да је наш штанд веома посећен. Посетиоци су заинтересовани, како за град Врање, тако за Врањску Бању и Бесну Кобилу. Ми смо представили град путем промотивног материјала, флајера и промо филма. Представили смо културно наслеђе града", каже директорка Туристичке организације Весна Петровић.

Врање има шта да понуди туристима, као град са изузетним културно- историјским наслеђем, на раскршћу путева. Туристичка организација акценат ставља на развој планинског туризма и промоцију великог броја манифестација.

"Ставили смо акценат на планину Бесну Кобилу, на развој планинског туризма , односно Планинарског дома, који је изузетно посећен, где имамо велики број гостију и оних који су заинтересовани да дођу на нашу планину. Такође акценат стављамо и на наше манифестације које се одржавају током лета, нарочито на манифестацију "Дани Врања", која је крајем августа", истиче Весна Петровић.

Сајам туризма у Београду је један од највећих и најпосећенијих сајмова који се организује у југоисточној Европи, а трајаће до 23. фебруара.

 

Последњи пут измењено петак, 21 фебруар 2020 14:00

На седници Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији Врања усвојени су Извештај о раду за прошлу годину и информација о стању безбедности саобраћаја на територији града Врања за 2019.

Чланови градског Савета за безбедност саобраћаја на седници су усвојили и Програм трошења средстава од наплаћених казни у саобраћају за 2020. годину. Програмом је предвиђена куповина дечјих ауто седишта за сваку рођену бебу у 2020. години. Уручивање седишта биће организовано квартално, односно четири пута током године. Према речима градоначелника и председника Савета, Слободана Миленковића, ово је још једна од промотивних активности из области безбедности саобраћаја, а уједно и помоћ родитељима у одгајању својих малишана.

"И у овој години радиће се на унапређењу саобраћајне инфраструктуре, организовању едукација и подизању свести грађана о неопходности повећања безбедности свих учесника у саобраћају", истакао је градоначелник.

Према постојећој статистици на нивоу државе, фебруар месец је, уз јул, најкритичнији када је реч о саобраћају и броју погинулих у несрећама. Због неприлагођене брзине и осталих узрока од почетка године је више несрећа него претходне у истом периоду и на путевима је живот изгубило 70 људи. Из Управе саобраћајне полиције изјавили су да је број страдалих особа у саобраћајним незгодама у Србији већи за 21 него претходне године за првих месец и по дана. Из тих разлога је и ове недеље појачана контрола саобраћајне полиције, како би се повећала безбедност свих учесника.

Као најчешћи узрок саобраћајних несрећа са смртним исходом наводе се брза вожња, алкохол и некоришћење сигурносног појаса. И у наредном периоду биће низ појачаних контрола саобраћаја.

Подсетимо, у 2019. години на територији Републике Србије у саобраћајним незгодама погинуле су 534. особе, док је 20500 њих повређено. У последњих 30 година то представља најмањи број погинулих особа у једној години у Србији.

 

Страна 1 од 921

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter