Друштво

Друштво

У понедељак, 3. октобра, ће без напајања струјом ће остати неколико села у врањском рејону, саопштено је из Електродистрибуције Врање.

Како наводе из врањске Електродистрибуције, због радова на електроенергетским објектима, у понедељак ће без напајања остати села Балиновац, Мечковац и Клашнице.

Искључења су најављена у периоду од 09:00 до 13:00 часова.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 17:05

Поводом  1.октобра Дана старих Центар за развој локалних услуга социјалне заштите организовао је за кориснике услуга Прихватилишта  излет до зоолошког врта ''Мишић'' . Ово је њихов први организовани излазак из  Прихватилишта , јер претходне две године то није било могуће због короне и поштовања епидемиолошких мера.

Узбуђење, осмеси на лицима  и радост због првог изласка из Прихватилишта након две године је слика коју смо овог јутра  затекли испред Центра за развој локалних услуга социјалне заштите. Дванаест корисника услуга Прихватилишта упутило се  до Зоо врта ''Мишић'' како би провели један леп дан у пријатном окружењу и са драгим људима из Центра који брину о њима. Непосредно пре поласка пренели су нам своје утиске .

-Данас је леп дан. Идемо у зоо врт, значи нам што излазимо и презадовољна сам . Не могу да се пожалим, овде имамо све услове за животне потребе, али ће нам пријати шетња , усхићено говори  Душанка Стојковић која је годинама у Прихватилишту.

-Много нам значи што ћемо изаћи. Опустићемо се , орасположићемо се. Били смо затворени две године због короне. Овде нам је добро, играм шах и домине са другарима, али сам срећан што ћемо изаћи мало, каже  Симеон Јорданов који већ три месеца борави у Прихватилишту.

- Нисмо излазили због короне две године. Значи нам  што ћемо посетити зоолошки врт. Никада нисам ишао тамо, радујем се овом дану, додаје Предраг Николић.

- Ово је мој први излазак и много се радујем што идем у зоо врт. Значи ми и убеђена сам да ће да нам буде лепо. Сви запослени у Прихватилишту су јако брижни и воде рачуна о нама, поштују нас  каже Јасмина Станојковић .

-Због ковида нисмо успели нигде да их изведемо две године . Ево прилике да се то промени. Сви корисници који су у могућности да иду поћи ће , имамо и полупокретне и непокретне који данас неће моћи са нама нажалост. Имаћемо организован обилазак зоолошког врта на чему се захваљујемо власнику зоо врта као и  Удружењу МНРО које нам је помогло око превоза, каже  Снежана Тасић руководилац Прихватилишта .

-Расположење међу корисницима наших услуга је велико, сви су срећни, радују се, нама је такође драго што можемо да им приуштимо овако лепо дружење и наставићемо са оваквим акцијама и убудуће,  најављује  Ивана Тасић директорка Центра за развој локалних услуга социјалне заштите.

Иначе, у Прихватилишту тренутно борави 31 корисник и очекује се да тај број буде већи током зимског периода.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:49

На 27. седници Скупштине града Врања у овом сазиву, одборници су донели одлуку о постављењу Градског правобраниоца, као и Предлози Решења о постављању заменика градског правобраниоца. Градски парламент је обавезао ЈП Урбанизам и изградња града Врања на надзор приватног партнера у поступку замене јавне расвете.

Скупштина града је потврдила решење Комисије за мандатно-имунитетска и административна питања о постављењу Милице Величковић, дипломиране правнице из Врања на место Градског правобраниоца, као и Решења о постављању Ирене Jовановић и Немање Пешића, дипломираних правника из Врања на места заменика градског правобраниоца. Милица Величковић је до сада била вршилац функције Градског правобраниоца, а мандати ових функција трају 5 година.

„Рођена је 1992. године у Врању, где је завршила Економско-трговинску школу, а дипломирала је 2016. године на Правном факултету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици. Одрадила је приправнички стаж у адвокатској канцеларији, 2019. је положила правосудни испит у Београду, након чега је радила као стручни сарадник и заменик Градског правобраниоца, а од 18. 4. 2022. године је на месту в.ф. Градског правобраниоца града Врања“, рекао је Горан Николић, заменик председника Мандатно-имунитетске комисије Скупштине града.

На седници су усвојене измене одлуке о оснивању ЈП Урбанизам и изградња града Врања којима се овом јавном предузећу даје искључиво право о надзору над приватним партнером који врши замену јавног осветљења на територији града. У оквиру недавно усвојеног пројекта јавно-приватног партнерства, замену јавне расвете у наредних 13 година врши фирма „Кип лајт из Београда“.

Одборници су усвојили и измене у мрежи јавних предшколских установа на територији града, према којима ће, због све мањег броја деце и тешкоћа у загревању вртића у Кривој Феји, малишани из овог места боравити у просторијама школе, у којој је такође мање деце од предвиђеног броја. Због сличних разлога, и деца васпитне групе у селу Доње Жапско ће бити пресељена из адаптираних просторија амбуланте у просторије тамошње школе.

Изменом статута Позоришта „Бора Станковић“ у Врању, уместо 31. јануар, као дан ове културне установе биће обележаван 21. октобар, дан када се упокојио писац Бора Станковић, по коме врањски театар и носи име.
Скупштина је усвојила и Програм контроле квалитета ваздуха на териториjи града Врања од маjа 2022. до краjа 2023. године, као и допуну Програма отуђења грађевинског земљишта у jавноj своjини града Врања за ову годину. Именовани су и чланови две скупштинске комисије, за родну равноправност, као и за спровођење поступка отуђења или давања у закуп грађевинског земљишта у jавноj своjини.

Са места чланова Школског одбора Основне школе за образовање одраслих у Врању разрешени су Љиљана Недељковић и Дарко Раденковић, а уместо њих су именовани Драгана Ристић и Дивна Стаменковић.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:51

У Врању је, у четвртак, 29. Септембра, одржана панел дискусија новинара са југа Србије. Наш град су овом приликом посетили представници „Друштва новинара Ниша“.

Током радионице, разговарало се о положају новинара и њиховом раду у медијима, као и о потешкоћама и променама са којима се суочавају у скоро свим редакцијама.

„Ми хоћемо да укажемо на проблеме са којима се суочавају новинари, без обзира да ли су проблеми око писања пројеката, око суфинансирања, да ли је у питању маркетинг или број кадрова. Колико има притисака на новинаре и медије, све оно са чиме се сусрећемо сваки дан“ овим речима је дискусију отворила Данијела Иванковић новинар на локаној телевизији у Нишу.

Било је речи и о томе колико је и поред нових технологија данас тешко доћи до квалитетне и тачне информације, али и колико је важна новинарска солидарност.

„Сви смо у истим проблемима и помажемо се колико можемо, делимо телефоне, савете, али смо немоћни сви пред том бирократијом. Проблем нас који радимо на југу Србије је што се цени црна хроника, озбиљна истаживања и текстови се врло мало виде и преносе. Мада на терену нема толико проблема са људима и у већини случајева су спремни да сарађују“ објашњава Биљана Љубисављевић, дописник једне новинске агенције.

Још једна од тема која је покренута је био рад читаве редакције, од сниматеља, новинара, монтажера, уредника и њихових обавеза.

„Код нас монтажери не иду на терен и му само донесемо материјал. Боравио сам у Америци, и видео како функционише и њихов систем. Повезани су међусобно интернет мрежом и прво материјал иде код уредника да он одобри, затим се шаље у реализацију, тако да се они не срећу на ходницима. Нема галаме и свако има свој компјутер. Мени је то било мало чудно“ причао је Мића Миљковић, који се бави самосталним продукцијским радом.

Сви учесници пален дискусије су се сложили да је тешко данас бити новинар. Проблем су финансије, тешко се до информација долази, већина ради на квантитету, уместу квалитету  садржаја.

Али важно је да су међусобно подељена искуства, усвојена нова знања и покренута важна питања. А уколико свако од нас допринесе макар мало, можемо постићи пуно.

 

 

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:47

Преносом костију страдалих у Првом светском рату у новоизграђену Спомен костурницу почело је обележавање великог јубилеја манастира Свети Никола, 690 година постојања.

Епископ врањски са свештенством и монаштвом епархије врањске служио је Литургију у манастиру Светог Николаја, након чега је уследио парастос страдалима у Првом светском рату. Мошти које су пронађене у дубодолинама у Врању, око манастира и у целом округу смештене су у специјалне кутије и након службе, литијским ходом пренете у Спомен костурницу.

''Она је почела да се гради 1934. године. Међутим, историјске околности су такве биле да је тек дочекала прославу 690 година ове свете обитељи. Данашњим даном можемо да кажемо и да почињемо прославу великог јубијела. 4. октобра биће и освећена Спомен капела, а ово су све припремне активности за тај дан. То су пострадали у Првом светском рату од стране бугарског окупатора, наш народ је после рата сакупио те мошти страдалника, а митрополит скопски Јосиф дао је благослов да се 1934. почне костурница,'' каже свештеник Ведран Костић.

Костурница је завршена уз несебични труд многих, од Владе Републике Србије, преко Министарства за борачка питања, града Врања, Завода за заштиту споменика културе из Ниша и верног народа епархије.

''Молимо се за ове наше страдалнике, који су страдали само зато што су били православни Срби, да вратимо сећање на та страдања и да покушамо да свој живот уприличимо оној вери коју су они живели и да се молимо њима, а и Господу да се више никада не понови овакво страдање нашега народа, али ниједнога народа у свету. Да се ми православни хришћани потрудимо да заиста живимо православно и да се молимо Богу једни за друге, али и за оне који су изазвали страдање,'' каже епископ врањски Пахомије.

Након преноса моштију, обележавање јубилеја наставља се у понедељак, када ће у 11 сати бити служен парастос погинулим ратницима у Првом светском рату испред Костурнице на Шапраначком гробљу. Након тога, у 12 сати биће отворена изложба ''Свети Викентије митрополит скопски'', а у наставку одржано предавање ''Српски војник у Великом рату'' у Галерији Народног музеја. Вечерње богослужење у манастиру Светог Николаја биће у 18 сати, а богослужбено прослављање наставиће се сутрадан, 4. октобра, Светом литургијом и освећењем Спомен костурнице и парастосом пострадалима у Великом рату. Свечана академија која почиње у подне заокружиће прославу значајног датума.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 15:13
Страна 1 од 1276

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter