Одштампајте ову страницу

''Слободно време у функцији развоја талената''

''Слободно време у функцији развоја талената ''  назив је трибине коју је Форум жена СПС  организовао пооводом међународног дана породице . Циљ обележавања Светског дана породице јесте афирмација породице и породичних вредности  .Овом приликом акценат је стављен на децу и омладину.

 

Здрава породица карактерише се повезаношћу чланова породице и њиховом отвореном комуникацијом . У њој се поштују личне границе и аутономија сваког појединца , прихватају се и охрабрују испољавања како позитивних ,тако и негативних осећања. Једнодневна шетња и свакодневни разговори би требало да постану ритуал који ће помоћи развијању  и очувању здравих и квалитетних односа у породици ,порука је са ове трибине .

''Овом приликом акценат је стављен на децу и омладину ,њихове жеље и потенцијале ,потребе ,могућности и на њиховом васпитно образовном развоју  али када је у питању слободно време те је и тема трибине ''Слободно време у функцији развоја талената .'', каже Лидија Новковић , Форум жена СПС.

''Педагошки потенцијали локалне самоуправе  и слободно време младих ''  назив је књиге која је промовисана  на трибини . Аутор  дела , професор доктор Марија Ранђеловић објашњава да је акценат стављен на слободно  време  младих људи као важног потенцијала и друштвеног феномена коме се не поклања довољна пажња.  Она каже да уколико је слободно време испуњено негативним садржајима  млади људи се врло лако могу  окренути деликвентом понашању .

''Циљ је да говоримо о том поремећају у понашању  , о феноменологији ,значају локалне самоуправе у спречавању  вршњашког насиља , дигиталног насиља и свега онога што мучи данашњуу педагогију и данашњу просвету . Здрава породица је најважнија за здраво друштво . Пре свега родитељи  а затим и просветни радници морају бити у једној доброј релацији , а не као данас у једном невиђеном антагонизму , све заједно у циљу  да се ствара здраво друштво.", рекла је професор доктор Марија Ранђеловић.

На трибини је приказан филм о вршњачком насиљу који је имао јасну поруку , да  породица и друштво треба  да буду подједнако укључени у решавање проблема младих како не би долазило до тога да деликвенти постану жртве , а  да праве жртве  на крају   буду одговорне за трагичне последице евентуалних сукоба и размирица младих . 

 

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2016 14:09