Велики број предмета oптерећује судије

У врањском Основном суду тренутно је у раду више од 91 хиљадa предмета. Највећи број нових предмета поднела су јавна предузећа у циљу наплате заосталих потраживања. По стандардима Европске уније један судија годишње треба да ради на 220 до 250 предмета. У Основном суду у Врању тај број креће се од 760 до 800 предмета.

Само у току јануара и фебруара приспело је 4.275 нових предмета. У последње две године већину предмета чине тужбе и поднесци које подносе јавна предузећа у циљу наплате нагомиланих потраживања.

По речима нашег саговорника више нема као некада тзв.багателних приватних спорова. На приватне тужбе обично се одлучују они који не могу да добију назад новац који су дали на зајам. Интересантно је да оптималан број предмета по европским стандардима које треба да уради један судија годишње износи 220 до 250 предмета по једном судији.Тај број у овом суду је неупоредив.

Управо из тих разлога сваки судија месечно пребаци норму од 120 до 160 посто. И поред тога неки стари спорови су прави маратонци. Да ли ће се прави ефекти реформе правосуђа тек приметити остаје да покаже време кao најбољи судија.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 фебруар 2012 14:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter