Врањска епархија поднела је преко 70 захтева за враћање имовине

Исправљање једне велике историјске неправде, враћање и обештећење за имовину одузете после другог светског рата, реституција, денационализација, како год се називао овај процес,  коначно би требала да заживи након што је Влада усвојила предлог Закона.

 

Ако све иде по плану 22. септембра би требало да доспе на дневни ред парламента. Све оно што не може да се плати остаће забележено у историјским аналима о људским патњама, осиромашењу и понижењима која су доживљавали у време када су идеолошке разлике биле закон.

Преко 150 хиљада захтева је већ поднето за враћање одузете имовине, који би требало да се реше у наредне три године и чија је вредност више од 4 милијарде евра имовине и новца. Све ово треба из државног вратити у приватно власништво. У предлогу закона изједначено је право цркава и верским заједницама са правима грађана и фирми. Врањска епархија поднела је преко 70 захтева за враћање имовине.

Спекулације о томе како ће појединци након процеса реституције врло брзо постати Рокфелери, нису реалне. Обештећење ће се вршири кроз државне обвезнице и новац, при чему ће обештећење у натури имати предност. Врањској епархији је до сада враћен само један мали део око манастира прохор Пчињски. 

Новчано обештећење ће важити само тамо где није могуће другачије враћање имовине. Обвезнице ће држава издавати од 2015 године и гласиће на евра са каматом од 2 посто, а  биће издате на 15 година,  за старија лица на 5. Притом  је максимално обештећење по власнику ограничено на пола милиона евра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 15 септембар 2011 12:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter