Завршена акција појачане контроле саобраћаја: Не брже од живота!

Акција појачане контроле саобраћаја која је почела прошлог понедељка, а спровело је Министарство унутрашњих послова и Управа саобраћајне полиције, завршила се јуче. Акција је била усмерена на контролу вожње у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци.

И поред тога што је допуном Закона о безбедности саобраћаја на путевима, који је у примени од априла ове године, пооштрена казнена политика за возаче, најчешћи узроци саобраћајних незгода поред конзумације алкохола, и даље су непоштовање прописа и неприлагођена брзина, како МУП потврђује.

„Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова у Врању, у прва три дана акције санкционисања управљања возилом под дејством алкохола, од 10. до 13. децембра 2018. године, контролисали су 430 возача. Од тог броја, седам је управљало возилом под дејством алкохола, четири возача су искључена, а два задржана због истог прекршаја“, наводи се у саопштењу Полицијске управе у Врању.

Како сазнајемо, непосредном контролом установљено је да употреба сигурносних појасева и заштитних кацига није проблем, чак је смањена и употреба мобилних телефона током вожње, а и број прекорачења недозвољене брзине.

Па је тако „У периоду од 3. априла до краја новембра прошле године регистровано 3029 прекршаја некоришћења сигурносних појасева док је у истом периоду ове године тај број смањен на 2983 прекршаја. Такође, евидентиран је велики пад у броју прекорачења дозвољене брзине у истом периоду. Тако је у 2017. години  било 7509 прекршаја прекорачења брзине, док је у 2018. забележено 5377 прекршаја овог типа“, кажу из врањске полиције.

Познато је да вожња под утицајем алкохола негативно утиче на чула и функције неопходне за безбедну вожњу, као и на погрешно расуђивање које често води до прекорачења брзине.

Иначе, припадници саобраћајне полиције су од почетка године до краја новембра, санкционисали 424 возача који су управљали возилом под дејством алкохола, а 127 њих је задржано због тешке или потпуне алкохолисаности.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 17 децембар 2018 15:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter