Данас је Бадњи дан Истакнут

Српска Православна црква и њени верници данас прослављају Бадњи дан, празник који је уско повезан са празновањем Божица, о чему говори и сам назив. Име "бадњи", "бадњак", повезано је са речју "бдети" будући да се на овај дан бдело, чекајући рођење Исуса Христа.

На Бадњи дан православци одлазе у шуму по храстово дрво, бадњак, које се увече пали на кућном огњишту, као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане. Ово мла­до др­во, обич­но хра­сто­во, сим­бо­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет. Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. Бад­њак је под­се­ћа­ње на др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни Бо­го­мла­де­нац за­гре-јао у хлад­ној пе­ћи­ни. Бадњак је символ новог живота и наде. Има још јед­но ту­ма­че­ње: бад­њак је на­го­ве­штај Хри­сто­вог стра­да­ња и ње­го­вог Кр­ста.

Стари је обичај да се патос куће посипа сламом како би се дочарала пећина у Витлејему у којој се, по предању, родио Христ. Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се помире и опросте увреде.

Бадњи дан је последњи дан Божићног поста. Верници се на Бадњи дан окупљају у храмовима како би присуствовали вечерњој служби и налагању бадњака. У Саборном храму у Врању налагање бадњака предвиђено је за 17 часова.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Више отворених, него затворених фирми у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/2lD4aV6E4f via @tripplesworld
Ученици полагали комбиновани тест - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZWvXjIImpI via @tripplesworld
Нема више листе чекања за уградњу вештачког кука - Радио Телевизија Врање https://t.co/0aQkUEZCk0 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter