Врање ради на формирању ЛАФ-а

Град Врање добиће логистичку и техничку подршку организације Транспарентност Србија и америчког УСАИД пројекта за одговорну власт на изради Локалног антикорупцијског плана. До половине ове године, очекује се да ће град добити и Локални антикорупцијски форум.

Град Врање ће заједно са УСАИД-ом и организацијом Транспарентност Србија радити на ревизији и финализацији антикорупцијској плана по моделу који је израдила Агенција за борбу против корупције. Радиће се и на формирању независног тела надлежног за праћење локалног антикорупцијског плана.

Крајем прошле године потписан је меморандум о сарадњи а расписан је и јавни позив за формирање јавне групе која ће се бавити ревизијом ЛАП-а. Заменик градоначелника, Ненад Антић говорио о динамици планираних активности, а подсетио је и на активности које је локална самоуправа предузела у предходном периоду:

„Надам се да ћемо доћи до ЛАФ-а. У претходном периоду смо дошли до последње фазе када је комисија упутила предлог за избор чланова ЛАФ-а у скупштинску процедуру међутим, један од кандидата је одустао. Имали смо само два члана за ЛАФ који није могао да ради у том мандату и обиму. Надам се да ће овај пројекат успети до средине ове године тако да ћемо добити ЛАФ“, каже Ненад Антић, заменик градоначелника.

„Подржавамо напоре Владе Србије у борби против корупције и промовисању добре управе како на националном тако и на локалном нивоу. Пружамо помоћ локалним властима како бисмо побољшали примену локалних планова за борбу против корупције, како би успоставили системе заштите узбуњивача, повећали транспарентност функција власти и побољшали проценат учешћа грађана у доношење одлука на локалном нивоу", додаје Џеклин Вилијамс Бриџерс директорка УСАИД Пројекат за одговорну влас. 

Бриџерс је предочила резултате истраживања на основу кога је утврђено да је корупција кључни проблем грађана Србије одмах иза малих зарада и незапослености. Упркос томе, веома мали проценат становништва зна шта су антикорупцијске мере.

„Биће занимљиво искористити искуства која сте имали до сада. На питање зашто се ради ревизија ако имамо антикорупцијски план, одговор је да је то потребно како би биле обухваћене све мере које су препознате у моделу Антикорупцијског плана које је предложила Агенција за борбу против корупције", каже Немања Ненадић из ТС.

На конференцији за медије, упућен је позив  организацијама цивилног друштва, појединцима и медијима да допринесу раду на ревизији и финализацији локалног антикорупцијског плана. 

Иначе, Град Врање је пионир у овој области, будући да је још 2015.године израдио локални антикорупцијски план, много пре него што је то била законска обавеза.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 15 јануар 2019 15:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Симпо на сајму намештаја у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/eT9mkAG8kz via @tripplesworld
Шанса више: град награђује 40 најбољих студената, ове године 10 више - Радио Телевизија Врање https://t.co/sEu9iVsJNb via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter