Фискални рачуни обавезни и у кинеским радњама

Годинама уназад сведоци смо како светске тако и домаће економске кризе што је утицало и утиче на наш стандард.

Због тога смо често приморани да пазаримо у продавницама чији су власници Кинези јер је роба јефтинија. Интересантно је међутим да већина грђана не зна да су и они у обавези да издају фискалне рачун.                                

Директор Пореске управе у Врању, Слађан Томић каже да по Закону о пореском поступку и администрације не може да говори у јавности о пословању у кинеским робним кућама и продавницама. Према незваничним подацима због не измиривања разних обавеза држава губи годишње и до 400 милиона евра.

У продавницама које смо посетили приметили смо фискалне касе, али не и како их продавци користе.

Током прошле године републичка тржишна инспекција у Врању обавила је у кинеским радњама више од 200 контрола. Изречене су мандатне казне, а неколико продавница је привремено затворено. О томе нам је говорио начелник републичке тржишне инспекције у Брању, Радојица Јовановић.

Живко Стаменковић, председник Удружења потрошача Врања каже да се месечно 10-ак грађана обрати овом удружењу жалећи се да не добијају фискалне рачуне у кинеским продавницама. Удружење им може помоћи тако што их шаље републичкој тржишној инспекцији.

 

 Суштина приче је да се ретко који грађанин запита зашто му није уручен фисклни рачун када пазари у било којој, па и кинеској радњи. Уколико смо и убудуће не заинтересовани због оваквих и сличних ситуација ко зна још колико дуго ћемо гутати горак укус транзиције.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Јовић: Број новозаражених ученика и професора свакодневно се прати - Радио Телевизија Врање https://t.co/tjmfHbpLAd… https://t.co/OHHKI9OQjg
Follow RTV Vranje on Twitter