31. јануар или Национални дан без дуванског дима

Сваке године на данашњи дан 31. јануара, се обележава Национални дан без дуванског дима. Ове године носи назив под слоганом „ Заштитимо се од дувана“.

У складу са новим законом, дозвољена је употреба цигарета у просторијама корисника установе социјалне заштите за смештај непокретних и тешко покретних, душевно оболелих лица, на психијатријским одељењима, код особа које су ометене у развоју, на одељењима за палијативну негу, у затворима и у просторијама у којима бораве особе у истражном поступку.

Уколико особа прекрши закон и запали цигарету на забрањеном месту, мораће да плати казну у износу од 5.000 динара.

Истичемо да је поскупљење цигарета за 10 динара по паклици планирано од фебруара месеца.

Светска здравствена организација је забринута ситуацијом у Србији. Наша земља је једина, где мушкарци и жене користе дуван у подједнакој мери. Ова организација истиче, да би требало да постоје више ознака на местима где је пушење цигарета забрањено.

У оквиру контроле дувана, истичу се нови изазови као што је употреба наргила и електронских цигарета код младих.

На основу резултата истраживања из 2017. године, спроведено на Институту за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут “ 61% младих је изложено дуванском диму на затвореним јавним местима.

Као последица пушења јављају се малигне болести попут рака плућа, грла и језика. И због високе стопе смртности апелује се на људе, да се подвргну процесу одвикавања од пушења. Тамо где је употреба цигарета регулисана законом, смањен је ризик од изложености дуванском диму.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Освештана црква брвнара поводом великог јубилеја, централни догађај почетком семптембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/z6tKezBOPx
Данас почела исплата 100 евра државне помоћи пријављеним грађанима - Радио Телевизија Врање https://t.co/ImjKP27MLs via @tripplesworld
Измене у саобраћају због радова у улици Боре Станковића - Радио Телевизија Врање https://t.co/LtWnpRGH3K via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter