Приватни извршитељи - правда или присила

Прекида се пракса  дугог трајања и неизвесности  у извршним поступцима.  Грађани ће у будуће  моћи да бирају да ли ће ангажовати државне или ће њихова одлука пасти на приватне извршитеље. То је новина у правосудном систему Србије. За подручје Основног суда у Врању именована су два приватна извршитеља, а  требало би да их буде много више.

Приватни извршитељи су лица која нису запослена у суду већ се на посебан начин именују од стране надлежног министарства. Oчекивања су да ће ангажовање професионалаца смањити гомиле предмета у Извршном одељењу Основног суда.

Неупућени их називају утеривачима дугова, а у закону се дефинишу као одговорни професионалци који раде у име државе и у интересу грађана. Њихова превасходна обавеза биће наплата дуговања за струју, телефон, воду и остале комуналне услуге али ће такође мођи да исељавају из станова, пописују, процењују и плене и продају покретну имовину и непокретности.

Приватни извршитељи нису буџетски корисници. Њихове зараде зависиће од висине главног дуга и награде за успешно извршење која се одређује према вредности оног што је наплаћено. Битно је и то да приватни извршитељ одговара свом својом имовином за штету која током поступка извршења настане његовом кривицом или кривицом лица које је ангажовао.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 01 јун 2012 14:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter