Станковић: Суд радио без већих проблема

Основни суд у Врању радио је без већих проблема у предходној години, наводи се у извештају овог суда који потписује председник суда Стојадин Станковић. У овом суду тренутно ради 26 од предвиђених 27 судија у свим материјама. Највише предмета и даље има у извршној материји, а суд ради и на решавању старих предмета.

У Основни суд у Врању је у 2018.тој години пристигло 21 хиљада 309 предмета. Са предметима заосталим из 2017-те године, а било их је 21 хиљда 334, укупно у раду било је 42 хиљаде 643 предмета, наводи се у извештају о раду врањског Основног суда. 

Решено је 23 хиљаде 968 предмета али је било и укинутих одлука. У прошлој години поднето је две хиљаде 278 жалби, од тога је 60,40 посто потврђено ( 1. 376), 292 одлуке су преиначен, укинута је 601 одлука а преиначено девет одлука. Разлог за овакав број укинутих одлука су предмети Националне службе за запошљавање у којима је након заузимања правног става Врховног касационог суда дошло до промене судске праксе.

У Основни суд је у 2018-тој години примљено 437 предмета из кривичне материје. Остало је нерешено 54 старих предмета. У овој области поступале су четири судије.

Највећа гужва забележена је у извршној материји. У раду је било скоро две и по хиљаде предмета у којима поступак траје дуже од деценију. У 2018-тој примљено је 725 нових предмета, решено их је 2 301 али је остало нерешено више од пет хиљада.

Суд је одговрио на 22 захтева за достављање информација од јавног значаја.

У даљем раду  потребно је пажњу преусмерити на решавање старих предмета. У том смислу суд у Врању је ушао у Пројект за решавање старих предмета а активности у Пројекту ће пратити Врховни касациони суд. Фокус ће бити и на примени Закона о посредовању, наводи се у извештају који потписује председник Основног суда Стојадин Станковић. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 фебруар 2019 13:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter