Светски дан радија Истакнут

Данас се обележава Светски дан радија. Министарство културе и информисања је поводом данашњег дана оценило да овај електронски медиј заузима једно од најзначајнијих места у информативном систему Србије, као и да постоји могућност за даље унапређивање.

Радио Врање има традицију дугу 39 година. Са регионалном фреквенцијом и великим искуством Радио Врање опстаје и данас као једна од ретких радио станица која као приоритет нема само музичке садржаје, већ пласирање информација које су од значаја за правовремено, брзо и ефикасно информисање људи на територији Пчињског округа. Дугогодишње улагање у техничке и кадровске капацитете овог медија омогућило је да радио станица стекне искуство у реализацији сложених пројеката кроз које су бројне категорије становништва јачале своје капацитете, подизан је ниво медијске писмености уз остваривање јавног интереса. Радио Врање је једини медиј који је омогућио младима да се едукују и обучавају за рад у медију као што је радио и на тај начин самостално учествују у креирању садржаја примереног узрасту и интересовањима младих.

Радио Врање постоји од 1980. године и посебно је препознатљив по јутарњем програму који већ скоро 40 година негује добри, стари мелос из овог краја Србије. Имамо пребогату архиву која осликава дух паланке која прераста у град. Ваља истаћи да смо пратећи потребе наших слушалаца ове године дигитализовали фонотеку Радио Врања и учинили је доступном на интернету креирањем подкаст серијала „Врањанци говоре“ кроз пројекат ''Калдрма на мрежи.'' Тиме смо омогућили и младима, који информације углавном проналазе на интернету, да се упознају са богатом архивом нашег радија.

Радио Врање последњих година реализовао је и низ других пројеката, пројекте намењене мањинама, младима, особама са инвалидитетом и слично. За прву емисију у оквиру пројекта ''Старо ми дајте'' радио Врање је добио друго место на престижном Интернационалном фестивалу репортаже и медија ''Интерфер.'' Тиме и бројним другим програмским садржајима остајемо препознатљиви на медијском небу југа Србије.

Министарство културе је у саопштењу поводом Светског дана радија навело да је повећан буџет за суфинансирање медијских садржаја за 2019. годину намењен радију на 30 милиона динара и да ће настојати да овај износ повећавају сваке године. На тај начин Министарство, како се истиче, жели да допринесе подизању квалитета радио програма и да помогне да се ти програми даље развијају и унапређују у складу са временом у којем живимо.

У Србији је регистровано више од 300 радио станица, од којих већина има локалне и регионалне фреквенције.

Светски дан радија утврдио је Унеско 2011. године, јер је на данашњи дан 1946. први пут емитован програм Радија УН.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 фебруар 2019 14:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter