Одлагање трудноће један од феномена 21. века

Жене у Србији се све касније одлучују на прву трудноћу. Медицина каже да је за прву трудноћу најбоље време између 20. и  25. године живота јер је жена тада и психички и физички спремна, али с обзиром на данашње услове живота и рада,  тај просек се померио, па се прве трудноће срећу чак и у 35. години. Да ли треба послушати свој унутрашњи сат који каже „сад је право време“, и који су разлози који су довели до тога да се просечна старост мајке при рађању првог детета помери?

Како то објашњава социолог Данијела Здравковић, овај проблем има своју историју, и почиње од феномена "прескоченог детињства". Тај скок из раног детињства у адолесценцију има своје последице. Људи од струке као један од разлога наводе економски моменат као разлог који доводи до одложеног материнства.

"Свесно одлагање родитељства је повезано са економским и политичким разлозима", каже Здравковићева

"Један од разлога је што су неке фирме јако окрутне према женама које желе да се остваре као мајке, и то јако ружна прича против које треба да се боримо на свим нивоима друштва", каже начелница гинеколошко-акушeрског одељења врањске болнице Гордана Ђорђевић.

"Што је жена млађа боље подноси трудноћу, што је жена старија та трудноћа може да буде компликованија и може да се заврши царским резом што није повољно јер то је ипак оперативни начин завршавања трудноће, док је вагинални нормални и најбољи начин да се жена породи. Преко 40. године не би требало да буде прва трудноћа, јер су то већ трудноће са високим ризиком, и за само ношење бебе и за маму, и за порођај. Међутим, због социјалних услова живота, граница се помера, па већина њих има 33-35 година. После 35. године се повећава ризик за рођење детета са аномалијама, зато тим трудницама предлажемо генетско испитивање", каже Ђорђевић.

Постоје и млади људи који су увек усмеравани од стране родитеља шта да раде, па очекују да им родитељи кажу како и у том тренутку да одреагују, и у том чекању прође и 35. година.

"Одлучити се на брак у времену када нас биолошки ресурси на то припремају, када се много не размишља, ту емоције учине своје, дође до проширења породице а онда се тек трага за тим како обезбедити егзистенцију. А када дођу године после 30. онда се више бавимо егзистенцијом а биолошко буде на другом месту".

Више је разлога који доводе до одлагања материнства. Oно што медицина саветујe  је да се више окренемо биолошким разлозима, a да девојке ослушкују и не успављују свој унутрашњи биолошки сат.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 22 фебруар 2019 14:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter