Савременија расвета до краја године

Врање ће до краја године добити савременију јавну расвету у 80 градских саобраћајница, булевара и регионалних путних праваца. Пројекат ће финансирати Фонд за заштиту животне средине и градска Дирекција са 26 милиона динара. Процењује се да ће уштеде електричне енергије и одржавања износити око 3 милиона 700 хиљада динара на годишњем нивоу.

Врање је један од градова који има изузетно застарелу јавну расвету. Око 90 одсто постојећих светиљки су на бази живе, немају квалитетно светло, рок трајања је минималан, а троше значајне количине електричне енергије. Врањска Дирекција је управо из тих разлога још од 2009. године почела са борбом против дивљих прикључака. Истовремено припремљена је и пројектна документација за реконструкцију јавне расвете којом се конкурисало код Министарства за заштиту животне средине и просторно планирање. Одобрено је 23 милиона динара, док  ће град обезбедити 3 милиона. Врање има око 4000 светиљки. Годишње се замени око 3000 због лошег квалитета и застарелости. Овим пројектом биће остварене значајне уштеде како електричне енергије тако и за одржавање, каже Бранислав Пешић, руководилац службе за енергетику и информатику.

Пројекат ће се реализовати у три фазе. Првом фазом која ће кренути од септембра биће обухваћено 80 најфреквентнијих улица у ужем градском језгру. Требало би да буде замењено 1200 светиљки. Нове натријумове светиљке поред квалитетније светлости и мање потрошње имаће и дужи рок трајања, у просеку три године. Друге две фазе које би требало да се реализују касније обухватиће остале улице у граду. Планирано је да цео систем буде дигитализован, тако да ће из оперативног центра Дирекције моћи да се врши контрола целокупне јавне расвете у Врању.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 јун 2012 16:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter