Видимо само комшијско ђубре

Приче о рекама, не ретко су приче о људском немару, гомили смећа и проблема који настају услед с неодговорног понашања према природи. Таква је и ова. У намери да лоцирамо еколошке проблеме на територији града, свратили смо до улице Пере Цветановића, а тамо проблем до проблема.

На мосту преко Собинске речице, а на улазу у улицу Пере Цветановића, права слика и прилика немара сваке врсте. Ко је крив што је корито Собинске реке пуно пластичног и сваке друге врсте отпада али и цеви којима се несумњиво излива отпадна вода, тешко је наћи одговор. И ако комшије се не одају, једно је јасно, прља онај ко тамо живи.

Спас од непријатног мириса, људи често потраже у спаљивању растиња и нагомиланог смећа, занемарујући при том законске прописе по основу којих могу зарадити казну у износу од 10 до 50 хиљада динара. Кажу, нема избора.

У 2016-тој години потрошено је око 4,5 милиона динара на чишћење  водотокова који пролазе градом. Тада је и Собинска река која је била затрпана смећем и шутом добила ново рухо. Данас, не изгледа ништа боље него пре чишћења. Разлог, људски немар због чега се количине отпада гомилају и у кориту реке и на зеленим површинама у близини река.

А кад смо већ снимили још један од примера људског немара, улица Пере Цветановића и Косовска добила је још један негативан поен. Проблем инфраструктурни, комунални и пре свега безбедоносни.

Пешаци који се крећу Косовском улицом ка центру града, одмах код улаза у улицу Пере Цветановића морају бити опрезни зато што је део тротоара урушен у корито Собинске реке. Упркос томе нема никакве заштитне ограде па пешаци морају или прелазити на другу страну или се кретати коловозом што свакако није безбедно.

Проблем ових проблема је што сви чекају да неко реши проблеме које неко прави без размишљања колико је лична одговорност пресудна када стварамо и решавамо еколошке проблеме који брзо постану безбедоносни.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 март 2019 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дан словенске писмености - Радио Телевизија Врање https://t.co/N0ZFc0Tm1l via @tripplesworld
Матуранти прославили последњи дан у Гимназији - Радио Телевизија Врање https://t.co/SKSsSUinPZ via @tripplesworld
Спилит: Радници очајни - Радио Телевизија Врање https://t.co/lGei2p011t via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter