Двадесет година након бомбардовања

Ускоро се навршава двадесет година од НАТО агресије на Србију. 24. марта 1999. године почели су ваздушни напади на нашу земљу. Двадесет година касније сећамо људских, али и материјалних губитака. Оно што је такође бесповратно изгубљено јесте здравље људи. О томе годинама говори и  професор доктор Даница Грујичић, неурохирург.

Професор др Даница Грујичић, неурохирург, начелник Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије и редовни професор на Медицинском факултету у Београду, већ дуже време упозорава о последицама НАТО агресије на СР Jугославију.

''Када говоримо уопште о томе шта се десило 1999. године мора се имати на уму њихова геноцидна намера, коју ми, надам се да ћемо имати прилике да докажемо, јер они су гађали све објекте који се налазе на мапама хазарда. Шта то значи? То значи да потенцијално постројење фабричко, нафтно, електро, хемијско, представља опасност -  оно је хазард у том смислу уколико се не оштети онда нема никакве опасности по околину. Међутим, уколико се деси поплава, пожар, земљотрес или бомбардовање онда ви дефинитивно правите регионалну еколошку катастрофу. И то се заправо десило у Србији и Црној Гори'', рекла је проф. др Даница Грујичић, неурохирург.

У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири, али и бесповратно угрожено здравље људи. Истраживање о последицама НАТО бомбардовања кренуло је управо са југа.

''На југу Србије се најпре показао и тај радиоактивни и токсични ефекат осиромашеног уранијума. Људи када причају о осиромашеном уранијуму углавном говоре како није на листи Светске здравствене организације као канцероген, али сви његови распадни продукти јесу. Према томе није шија него врат'', каже за РТВ Врање професор доктор Даница Грујичић која се годинама уназад бави овом темом.

''Оно што је најстрашније у целој тој причи која траје већ 20 година је што наше здравље као грађана ове земље није било важно. То је оно што је мене као лекара који се све те године док нисам почела да се бавим овом проблематиком у ствари забило у операциону салу и оперисали смо управо последице свега тога. Ми смо као клиничари видели да се нешто дешава. Већи број тумора, све већи број младих људи који болују од малигних болести, све отпорније на уобичајену терапију, губили смо децу. Раније смо имали резултате као и свуда у свету у лечењу свега тога, одједном та иста терапија коју дајете постаје неефикасна. То је био ужас, између 2008. и 2012. године ми смо се просто питали на Дечјем одељењу да ли радимо све како  треба. Све исто оперишете, дајете исте лекове, контролишете на исти начин ту децу, водите рачуна о њима а они добијају рецидив и нестају. То смо ми као клиничари видели, али то је све утисак, ви морате научно да докажете све то.''

''Поента је у наночестицама уранијума. Уранијум у свом језгру има алфа честице. Алфа честица је 20 пута канцерогенија него било које друго зрачење. Када је нешто у вашем организму, ви никада не знате шта је то што ће у једном тренутку довести до ослобађања алфа честице из језгра и довести до претварања једне нормалне у малигну ћелију,'' каже професор доктор Грујичић. Она каже да је требало да се одмах уради анализа вода, тла, да се зна које је земљиште опасно које није, које су воде опасне или нису и да се у складу са тим понашамо. За то још увек није касно и управо се тим истраживача који су кренули истраживање са југа бави овом темом.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 март 2019 14:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter