Светски дан особа са Дауновим синдромом Истакнут

Светски дан особа са Дауновим синдромом симболично се обележава 21. марта, јер је у основи овог генетског поремећаја присутност 3 хромозома уместо 2, на 21  хромозомском пару. Тим поводом у школи за основно и средње образовање ''Вуле Антић'' приређена је мађионичарска представа за све ученике школе и госте.

''Први пут сам овде и дошао сам да покажем деци магију, да их мало развеселим, да их уведем у свет магије. Задовољан сам како су деца реаговала, они су дивни,'' каже Јован Бањац, мађионичар из Врања.

Ову васпитно - образовну установу похађа дванаесторо ученика са Дауновим синдромом.

''У току године више пута организујемо овакве акције, дружење са другим школама, спајамо децу, организујемо у градском парку разне представе, тако да децу социјализујемо", каже Небојша Цветковић, директор ШОСО Вуле Антић.

Даунов синдром карактерише постојање 3 хромозома уместо 2, на 21 хромозомском пару. Особе са Дауновим синдромом имају специфичан изглед, изражене су монголоидне очи, али имају проблеме и у умном развоју. Раном интервенцијом дефектолога и других стручњака усмереном на децу до три године живота у значајној мери се може превентивно утицати на настанак придружених поремећаја и стимулисати психомоторни развој. Стручњаци кажу да је задовољство радити са децом са Дауновим синдромом, јер су дружељубиви и показују брз напредак.

''Ако им се од раног периода пружи адекватна подршка они могу доста да напредују. Оно што је њихова основна карактеристика то је лепљивост, они су увек насмејани, срдачни, ја из своје праксе кажем да кад имам у одељењу дете са Дауновим синдромом то је посебан доживљај, пружа пуно, јер са њима се постиже велики напредак и врло је битно да се са интервенцијом почне у што ранијем периоду'', каже Ивана Цветковић, дефектолог.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а назив је добио по Лагдону Дауну који је први описао овај поремећај на сопственом детету још 1866. године, а тек 1957. установљено је да је узрок овог синдрома тризомија. Применом пренаталне дијагностике учесталост Дауновог синдрома код новорођенчади је значајно умањена.  Лек за овај генетски поремећај не постоји, али постоји широк спектар подршке која може да помогне особама са овим стањем и њиховим породицама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 март 2019 15:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter