Ташковић: Обавезна надокнада за заузеће јавних површина

Са пролећним данима све је више продаваца који продају робу на улици. Да би несметано могли да зараде који динар неопходно је да поднесу захтев надлежнима за заузеће јавних површина.

С обзиром да се приближава један од најрадоснијих хришћанских празника Ускрс, све је више заинтересованих за продају ускршњих декоративних предмета које ће продавци моћи на изложе испред старе поште до угла шеталиштa.

Са друге стране, продавци сезонског цвећа су већ на својим местима.

''Почели смо са продајом, али још увек није онако како би требало да буде због временских прилика. Очекујемо добру продају јер имамо шта да понудимо'', каже Милан Радуловић, продавац.

''Почели смо да продајемо сезонско цвеће, надамо се да ће бити посла'', каже Снежана Стаменковић, продавац.

Због свакодневних контрола комуналне полиције, продавци морају да испоштују све законске одредбе и да плаћају надокнаду за заузеће јавне површине. У супротном, продаја је забрањена.

''Плаћам 30 динара по метру квадратном. Заузео сам 8 метара квадратних, што значи да плаћам 240 динара дневно. Мислим да је то пристојна цена. Прво се измире те обавезе и онда се добија дозвола за продају'', каже Јован Младеновић, продавац.

Већина грађана који се баве продајом сезонског цвећа је поднелa захтеве и добилa дозволу. А процедура је једноставна.

''Свако ко се бави оваквом продајом, а дефинисана је Одлуком Града у обавези је да  на шалтеру број 1 у Услужном центру поднесе захтев за заузеће јавних површина. Надлежне  службе разматрају захтеве и доносе одлуку да ли је дозвољено продавати одређену робу на одређеној локацији. Решења се добијају за пет до седам радних дана'', каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције.

Контроле заузећа јавних површина обављају се свакодневно, тако да ће сви они који не плаћају надокнаду бити санкционисани.

Током прошле године обављено је око 1500 контрола, каже Ташковић и наглашава да ће се убудуће вршити ригорозније контроле и провера квадратуре површине за коју продавци плаћају надокнаду.    

''Могу са поносом да кажем да смо врло задовољни јер смо прошле године остварили боље резултате него претходних година. Примера ради, од заузећа јавних површина у буџет Града прошле године слило се 138 милиона динара, што је знатно више у односу на 2016. када су приходи износили од 60 до 80 милиона динара ''.

Од Нове године промењена је одлука која се односи на постављање жардињера или посуда са биљном декорацијом испред пословних просторија.

Убудуће,сви власници пословних објеката биће у обавези да поднесу захтев за заузеће јавне површине, тако да ће морати да плаћају одређену надокнаду која се креће од 8 до 13 динара по посуди.

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:30

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter