Две Врањанке на мети хакера

Често говоримо о злоупотребама на друштвеним мрежама и опасностима које вребају на интернету. Ипак, чини нам се да се све то не може десити баш нама, да смо безбедни и да смо се добро заштитили на фејсбуку или инстаграму. Тако су мислиле и две наше суграђанке док се нису нашле на мети хакера. Како сазнајемо две наше суграђанке, Ј. Т. и Ј.А. нашле су се на мети када су им хаковани профили на фејсбуку и инстаграму, а затим од њихових пријатеља тражене фотографије платних картица како би, наводно, извршиле хитну уплату, а затим вратиле новац: ''Еј, шта радиш? Треба ми једна услуга, треба ми картица платна или за банкомат, другарица ми послала слике њене картице, она има Дина, а та не може. Треба да платим нешто 500 динара, ако није проблем, даћу ти ја паре наравно'' – иста порука стиже њиховим пријатељима на фејсбуку, а неки су, не размишљајући, и насели на ову превару. Одмах потом хакери су приступили оним картицама којим су могли и на њима познат начин скинули новац са рачуна.

Како кажу у Полицијској управи у Врању њима је пријављено ''да су једној особи хаковани инстаграм и фејсбук профили и да се у њено име од њених пријатеља ради уплате новца тражило фотографисање њихових платних картица. Полиција истражује наводе ове пријаве.'' Други случај десио се јуче, а претпостављамо да ће и он бити пријављен полицији. Како незванично сазнајемо, за сада су оштећене три особе, али то не искључује могућност да се јаве и још неки људи. Уколико примите поруку овакве или сличне садржине од својих пријатеља на друштвеним мрежама, позовите их и питајте да ли они заиста стоје иза поруке, а и да стоје, није безбедно слати личне исправе на овај начин, кажу стручњаци из области информатике.

''Потпуна заштита у данашње време није могућа. Најсигурније и најбезбедније за младе и неуке кориснике интернета и друштвених мрежа је да шифра са којом приступају буде што неприступачнија и што тежа за, како би они рекли ''проваљивање'', да приликом приступа својим налозима и у тренутку када су налози отворени не дозвољавају другим програмима, другим апликацијама које покушавају да преузму неко право коришћења налога, или вас на неки начин терају да инсталирате неку додатну апликацију, да се то избегава, нарочито са непознатих веб сајтова. Свака од тих друштвених мрежа има свој тим стручњака који стоји иза ње и најбоље је истог тренутка пријавити проблем који се десио у циљу даљег, успешнијег решавања", каже Слађан Трајковић, професор информатике.

То је оно на шта професори информатике стално апелују и упозоравају своје ученике, како се не би нашли на мети хакера и били евентуално преварени. По свему судећи у горе поменутом случају интернет преваре поступаће Тужилаштво за високо технолошки криминал у Београду.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 10 мај 2019 13:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Запис са Интерфер-а: Радио Врање и ове године међу најбољима - Радио Телевизија Врање https://t.co/odrbPqMlAe via @tripplesworld
Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter