Одштампајте ову страницу

Откривена спомен плоча потпоручнику Драгану Трајковићу у Змај школи

Драгану Трајковићу потпоручнику, погинулом 11. маја 1999. године у НАТО агресији на Косову и Метохији откривена је спомен плоча у основној школи ''Јован Јовановић-Змај'', чији је ученик био. Имао је свега 25 година и управо завршио Војну академију.

"Бол и туга никада изаћи не може, поготову код родитеља. Жалим и срећна сам на неки начин што сам таквог сина имала. Очувала сам и васпитала паметну децу", каже мајка Радмила Трајковић.

"Тешко ми је, тешко, двадесет година је много, а прође брзо", каже брат Дејан.

Драгану Трајковићу, тек свршеном академцу, младићу од 25 година, који је извршавајући своје задатке, дао живот за домовину у време НАТО агресије, код Урошевца на Косову и Метохији, одали су почаст другови, школа, представници града, класићи и колеге.

Брат Дејан и школски друг, сада наставник ове школе Бобан Здравковић, заједно су открили спомен плочу.

"Драган је био одличан, храбар, несебичан, много епитета могу да се вежу за лик и за име Драгана Трајковића. Поносан сам што ми је био пријатељ, што сам ја њему био пријатељ и што сам један део живота провео дружећи се са њим, јер мало је таквих људи, нека му је вечна слава", рекао је Бранислав Здравковић, друг и наставник школе.

"Колико год да нас овакви тренуци изнова подсећају на болан и тужан догађај, важно је зарад будућих поколења, записати и забележити прошлост и приказати је онаквом каква је била. Важно је памтити сваку жртву, сваког хероја, наша порука је да се сећамо и памтимо'', рекла је Зорица Јовић, градска већница.

"Имао сам част да осам година живим са момком чистог срца, коме колегијалност, част, родољубље никад није било страно. Увек је био спреман да помогне, увек је био спремна да нас саслуша, да нас замени за дежурство, за све што је било потребно увек је био ту, макар и на своју штету. Те своје врлине, да постоји неки еталон, онда би то био он, те људске особине он је стекао и понео одавде из своје породице, из свог родног града и школе", рекао је пуковник Новица Бобић.

Драганове колеге и класићи, положили су венац на спомен плочу, свом како су га звали Трајчету, који  је одликован Орденом за заслуге у области безбедности првог степена. 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Сродни чланци