Дан медицинских сестара у Врању

Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије организовала је јуче централну Академију у Врању поводом Међународног дана медицинских сестара. Химном и сестринском заклетвом почела је свечаност поводом 12. маја, Међународног дана сестара, коју је Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије ове године уприличила у Врању. Председница НАУЗР-а за Пчињски округ, Јасмина Ристић, истакла је да је поносна што су домаћини ове свечаности и подсетила да су медицинске сестре важна карика у ланцу здравствене заштите.

''Бити медицинска сестра је јако захтевно и оне много празника, Божића, Ускрса нису дочекале са својим породицама, него су биле уз своје пацијенте. То је један губитак који материјалне ствари не могу надокнадити. Потребно је да људи схвате колико је важан наш позив'', каже Јасмина Ристић, председница НАУЗР- а за Пчињски округ.

Директорка Здравственог центра у Врању, др Љиљана Антић, обраћајући се присутнима, подсетила је на улогу коју имају медицинске сестре и нагласила да "нема доброг доктора без добре медицинске сестре."

''Оне, заједно са лекарима учествују у здравственој заштити пацијената, пре свега оне учествују у превентиви, лечењу пацијената, као и у нези и рехабилитацији пацијената. Оне су врло важне и у многим дијагностичким процедурама'', каже Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање.

Председник Националне асоцијације истакао је да она броји 22000 чланова у Србији, а укупно је 19 градова чланица Асоцијације, међу којима је и Врање.

''Ми смо најмлађа асоцијација, али уједно и највећа по броју чланова. Тренутно нас очекује 12. Конгрес и сваке године имамо Симпозијуме главних сестара и слично. Наше активности су најбројније", каже Небојша Вацић, председник НАУЗР-а Србије.

Проф. др Снежана Миљковић, професорка Медицинског факултета у Нишу подсетила је на важност професионалног усавршавања медицинских сестара али и на њихову велику улогу у друштву.

''Сестре морамо ценити сваки дан у години, а не само данас'', каже проф. др Снежана Миљковић, професорка Медицинског факултета у Нишу.

''Надамо се да ћемо врло брзо имати једну радосну вест, а то је повећање плата са циљем да се спречи њихов одлазак у иностранство'', каже Илић Зоран, председник синдиката Независност.

Уз свечани програм Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије доделила је златне и сребрне значке медицинским сестрама и техничарима који су својим залагањем допринели унапређењу струке.

''Оно што је за мене посебна част, осим што је тај златни знак нешто што ме одваја од осталих колега, то је оно што ће то бити за мене стимулација да наставим и даље и још више са оваквим радом какав је обележио мој стаж у овом Удружењу'', каже Милош Ђоровић, добитник златне значке.

''Задовољство је бити члан ове Асоцијације, али и добити овакву награду од оваквих људи у оваквом окружењу које даје мотив за напредак и рад у професији'', каже Александра Стојилковић, добитница сребрне значке.

Тема о којој је такође било речи на академији односи се на управљање људским ресурсима на Клиници за неурологију Клиничког центра Крагујевац. О њој је говорила Наташа Јевтовић.

У културно уметничком програму Централне академије учествовале су Велина Стаменковић, ученица трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ у Врању, Николина Петковић ученица шестог разреда ОШ „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи и бенд Весели доктори.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 13 мај 2019 14:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Специјално признање Министарства одбране Радио телевизији Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/mKf9247zXJ vi… https://t.co/jQCBIjE9FG
Одлуком Владе, у Врању проглашено стање елементарне непогоде - Радио Телевизија Врање https://t.co/MA0F8CfHO5 via… https://t.co/G8Q4abaeTC
Специјално признање за РТВ Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/MHhPUlmWMs via @tripplesworld https://t.co/Iwq86VOW8Q
Follow RTV Vranje on Twitter