О правима бораца, прва јавна расправа у Врању

Велики број бораца, представника удружења и чланова породица присуствовао је расправи, која је одржана у великој сали Скупштине града. Било је неколико покушаја, уназад годинама, да Србија добије један свеобухватан закон о правима бораца, али то се до данас није десило. Велики број бораца, представника удружења и чланова породица присуствовао је расправи, која је одржана у великој сали Скупштине града. Било је неколико покушаја, уназад годинама, да Србија добије један свеобухватан закон о правима бораца, али то се до данас није десило.

"Практично, то је нов текст, који сублимира све досада постојеће прописе, неколицину закона и других подзаконских аката, који су заиста у широком дијапазону, од закључака владе до закона који обрађују посебне категорије. Желели смо да обједињавањем свих тих прописа дођемо до једног закона који ће важити за све борце на територији Републике Србије", каже Ненад Нерић, државни секретар.

Представници удружења залажу се за доношење Закона, али и за укључивање свих који су на било који начин учествовали у ратним дешавањима у законску регулативу. При том истичу да је Србије једина земља у окружењу која још увек нема закон о правима бораца.

"Предходним законом, који је важећи, обухваћени су ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца. Мећутим, сва остала популација, борачка популација, конкретно борци који нису рањени и који нису погинули, нису обухваћени. Сада овим Нацртом закона ми смо први пут обухваћени, али само тако што смо признати, то је једино, ништа друго, никаква права нам нису дата. Ми смо уложили велики број примедби на Нацрт закона и очекујемо да ће бар нешто од тога да се усвоји", каже Драгољуб Стошић, председник УСРВ.

Поруке са ове јавне расправе, неће бити једине, јер ће представници министарства, међу којима и државни секретар из нашег града Зоран Антић, разговарати са заинтересованима у још 12 локалних самоуправа у Србији.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Специјално признање Министарства одбране Радио телевизији Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/mKf9247zXJ vi… https://t.co/jQCBIjE9FG
Одлуком Владе, у Врању проглашено стање елементарне непогоде - Радио Телевизија Врање https://t.co/MA0F8CfHO5 via… https://t.co/G8Q4abaeTC
Специјално признање за РТВ Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/MHhPUlmWMs via @tripplesworld https://t.co/Iwq86VOW8Q
Follow RTV Vranje on Twitter