Ручни радови Благице Крстић остављају без даха

Када сте последњи пут у некој кући видели сто на коме је везени или хеклани столњак? Данас је то права реткост јер се у главном не уклапа уз савремени намештај. Ипак, неке жене и дан данас чувају традицију својих бака и сматрају да су хеклање, вез и плетење један од најбољих начина за опуштање. У Дневнику вам представљамо једну од ретких жена из нашег краја која се и дан данас бави ручним радом. Благица Крстић из Бујковца годинама се бави ручним радом. Још као дете савладала је све технике плетења, веза, хеклања и ткања. Учила је од своје баке и данас с поносом говори о томе да је њена кућа украшена столњацима и миљеима, што је права реткост.

„Поносна сам на себе и све што сам урадила током свог живота. Имам на стотине столњака, миљеа, везених ствари, гоблена, плетених џемпера. Ормари су ми пуни свега. Волим да оставим нешто иза себе, волим и да поклањам те ствари“, каже Благица Крстић.

Ова виспрена жена спретних руку каже да ужива када хекла или плете и жали за тим што ручни рад полако изумире.

„Не може нико да научи, ако не покуша. И ја сам правила грешке кад сам почињала, а волела сам да што пре научим све. Својевремeно ми је моја бака говорила да не треба да одустајем и да треба да  будем упорна. Тако је и било. Она ме је тешила када год погрешим и говорила чувену изреку која се данас ретко може чути.: '' Грешка оро игра, недовршка кући седи“. 

Благица ни данас не мирује. Вредно ради, често прати актуелности из ове области путем интернета и тражи нове идеје за стваралаштво. Прелистава часописе и гледа фотографије путем интернета. Занима је да ли има нових идеја када је хеклање у питању, како се везене ствари украшавају и касније све то примењује  у раду. Она има савет за све жене које га бавећи се ручним радом чувају од заборава.

„Уколико жене чувају традицију на овај начин, треба да се труде да преносе знање и да усмеравају своју децу да се баве ручним радом, јер у данашње време када смо окупирани животним проблемима и последицама које произилазе из њих, бављење ручним радом је бег од стреса и прави  начин за опуштање. Ја, нажалост немам своју децу, али волим да знање пренесем млађим особама из свог окружења.“

Благица Крстић је учествовала на бројним такмичењима и изложбама домаће радиности. Воли овакве сусрете јер тада размењује искуства са другим женама које се баве ручним радом. Она каже да ће се и убудуће бавити хеклањем, плетењем и везом јер воли да сачува од заборава све он што је научила од своје баке.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 20 мај 2019 14:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Леонтина Трајковић: Рецитовање је моја велика љубав - Радио Телевизија Врање https://t.co/erTqYeHRvx via @tripplesworld
Негативни тестови запослених у институцијама - Радио Телевизија Врање https://t.co/KenX8vOo9g via @tripplesworld
Још две недеље за незадовољне ђаке - Радио Телевизија Врање https://t.co/IBbMd3MoEX via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter