У миленијуму када већина младих своје слободно време проводи на друштвеним мрежама, на којима се одвија читав један живот, поставља се питање када смо се последњи пут дотерали и решили да неколико сати проведемо шетајући са партнером, пријатељем, породицом? Kако је то изгледало некад док је сваки град у Србији имао свој корзо, ту једну главну улицу или шеталиште где су се људи дружили, а вести размењивале усмено. Као и то како данашња омладина проводи тренутке доколице.

Сећајући се времена проведеног на корзоу, наш дечји песник Жикица Димитријевић каже да је корзо било место окупљања, упознавања,  дружења, размењивања мисли и свега што је оптерећивало омладину тог времена.

„Корзо је друштвени феномен, може се рећи социолошки феномен из прошлог века који данас, нажалост одумире. Свака варошица је средином прошлог века имала своје шеталиште. Сама реч корзо је италијанског порекла и значи шеталиште или тркалиште. Корзо је наиме био наша база. И сад се налазимо ту где се моје друштво окупљало. Није требало рећи „видимо се тамо и тамо“, него само „здраво, видимо се“. То је налик данашњој фејсбук страници, само што се са фејсбука не познају многи, а на корзоу су се сви знали“, каже Жикица Димитријевић, дечји песник.

Из разговора сазнајемо да се на корзо излазило одмах после часова, у први сумрак, и да није трајало дуже од пола 10-10 увече, а од старијих сведока корзоа и то какве су вредности биле онда и шта је то што се научило на корзоу.

„Људи се нису дотеривали, како си обучен и преподне и увече и на корзоу, важно је било да си у души добар човек. Ту на корзоу стекне се нешто, а онда се разочараш ако није тако, а то је поверење у људе“, каже Тома Влајинац.

Данашња омладина ипак има другачији приступ слободном времену и дружењу.

„Углавном проводимо време по кафићима и дискотекама, или се окупимо кући код неког“, каже Јована, ученица врањске Гимназије.

Говорећи о корзоу немогуће је не приметити да се ради о грађанском стилу живота једног времена, и ритму једног града. Ипак на крају „свако време носи своје бреме“,  како каже наш саговорник, и можда ће се некад о фејсбуку или нечему другом разговарати као што ми данас разговарамо о корзоу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 21 мај 2019 14:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter