Од првог јуна крећу геронтодомаћице и лични пратиоци

Од првог јуна крећу услуге социјалне заштите које ће се пружати до краја године Надлежно министарство путем наменских средстава финансира услуге локалним самоуправама, које оправдавају средства. Осим тога, Град Врање ће својим средствима суфинансирати услуге социјалне заштите, јер је ове године мање пара, због помоћи грађанима на подручју Косова и Метохије. Свиђало нам се или не, не постајемо млађи, већ све старији град и све више имамо старачких домаћинстава. Све то намеће потребу за помоћ старијој популацији и ангажoвањем све већег броја геронтодомаћица.

„И ове пет геронтодомаћице које смо упослили, верујте пружају услуге за чак 60 породица. Врло су оптерећене, али град има потребу за таквом услугом”, каже већница Данијеча Милосављевић.

Што се тиче личних пратилаца ту су такође велике потребе, а постоји и листа чекања. Град је ангажовао 27 личних пратилаца, што је мало, али нека деца ће завршити школовање, па ће се лични пратиоци ангажовати код друге деце са листе чекања.

„Морамо да дамо све од себе да и тим родитељима помогнемо, бар када је у питању основно образовање. Имамо децу која су у средњим  школама, дајемо и њима личне пратиоце, не правимо разлику. Дете је дете и има право на пратиоца, без обзира да ли је основна или средња школа”.

Од ове године град је почео да набавља и ортопедска помагала, она која нису на листи републичког фонда. За почетак набавља се један гусеничар за суграђанку, која је особа са инвалидитетом. То је почетак пружања још једне услуге, коју ће град у наредним годинама све више развијати.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 29 мај 2019 14:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter