Велико незадовољство запослених у правосуђу

На основу предлога Републичког одбора Синдиката правосуђа Србије и запослени у врањском правосуђу, чланови овог Синдиката, а запослени у Основном и Вишем суду у Врању, ступили су у среду у једночасовну обуставу рада, која се наставља сваког радног дана од 11 до 12 часова.

„Два су захтева изнета пред надлежне, а то су: примена Закона и без одлагања попуњавање упражњених радних места са запосленима који дужи временски период раде на одређено време и други је примена закона и без одлагања примена усвојених одредби Закона о државним службеницима и превођење намештеника у статус државног службеника”, каже председник Синдиката правосуђа у Основном суду у Врању, Ивица Станковић.

Он појашњава да постоје две категорије запослених у правосуђу, а то су намештеници и државни службеници. Како каже Станковић, они обављају исти посао, а зарада им се драстично разликује. „Намештеници не могу да напредују, а обављају исти посао”, наглашава Станковић.

Категорија намештеника уведена је 2010. године, а изменама Закона од децембра 2018. намештеници имају могућност да буду преведени у државне службенике, али кадровски планови за ову годину нису проширени и не нуде ту могућност.

„Колективни уговор истекао је марта,а још није потписан нови”, додаје Станковић. Запослени у правосуђу немају урачунат топли оброк и регрес у зарадама, јер новчана средства за те сврхе нису предвиђена у овој години. „Влада велико незадовољство запослених”, каже председник Синдиката правосуђа у Основном суду у Врању. „Плата намештеника је нешто виша од законског минимума, а када би се одбио топли оброк и регрес они не би имали ни минималну зараду”.

Запослени су незадовољни и са статусом државних службеника који, иако раде 10 или 15 година, још увек нису добили уговор на неодређено време, јер нема сагласности надлежног министарства.

У саопштењима синдиката правосуђа Србије, између осталог, наводи се: „У циљу штедње донета је одлука о забрани запошљавања у јавном сектору – посебно у државној управи, локалним и градским управама и јавним предузећима јер је утврђен вишак запослених. Забрана запошљавања строго се поштује у правосуђу и још више га успорава јер се из године у годину број предмета увећава. Одлуку о броју судија доноси Високи савет судства а о броју тужилаца и њихових заменика Државно веће тужилаца. Број судија и тужилаца требало би да се одређује на основу броја предмета, а број судског и тужилачког особља одређује, наводно руководилац правосудног органа, али према мерилима која прописује министар правде. Дакле, очигледно је да постоји прикривен а директан утицај на рад судија и тужилаца које врши Министарство правде забраном запошљавања потребног броја пратећег особља”, стоји у Саопштењу Синдиката правосуђа Србије. Осим овога на сајту Синдиката налази се низ саопштења која се тичу њихових штрајкачких захтева.

Штрајк ће се наставити док Министарство правде не реагује на захтеве запослених, а како незванично сазнајемо, могућа је и његова радикализација.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 мај 2019 14:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter