Одштампајте ову страницу

Ауто-пут шанса за већи развој привреде

Према подацима Одељења Привредне коморе Србије у Врању, привредна ситуација у округу је већ неколико година стабилна и константно у узлазној линији. Програми државе и отварање ауто-пута на Коридору 10, привредницима даје још веће шансе за развој. Пчињски округ је увек био међу најнеразвијеним окрузима, тако да побољшање привредне ситуације није толико видљиво. Ипак, сви параметри говоре да је ситуација последњих година боља, каже Бранислав Поповић, шеф Одељења ПКС у Врању.

„Ситуација у привреди не само у Пчињском округу, већ генерално гледано и у Србији је већ неколико година стабилна, пословање је сигурно, знају се правила, број новооснованих фирми је далеко већи од броја фирми које се затварају. До пре пет, шест година тај тренд је био негативан, увек се више затварало него што су се отварале фирме. Курс динара према страним валута је стабилан. Извоз расте и сви показатељи су бољи и показују побољшање”, истиче Поповић.

Нарочито се то осећа у колективима који су успели да се орјентишу према извозу и према страним тржиштима. Све већи број људи креће у предузетничке воде и њима држава много помаже.

„Сада имате 30 посто бесповратних средстава, када предузетник узме одређена средства. Као старт ап може да узме до 6 милиона динара, од тога 30 посто, значи 2 милиона не мора да врати. Може да гарантује том опремом коју је  купио,  а не да даје хипотеку  на кућу или стан. Тако да многи људи који нису имали шта да дају као залог, сада  могу да узму средства. Наравно тај проценат у нашем округу који узима средства није задовољавајући за разлику од централне и северне Србије. Ја позивам привреднике и предузетнике да погледају све те прилике које се нуде”.

Отварање ауто-пута на Коридору 10, привредницима даје још веће шансе за развој, с обзиром на бржи транспорт и мање хабање возног парка, сматра шеф Одељења Бранислав Поповић. 

 

  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 мај 2019 14:14

Сродни чланци