Јесен до 5. јуна, обезбеђено дејство противградних стрелаца

Јесен усред пролећа, бар према тренутним најавама трајаће до 5. јуна, а после тога стижу, високе температуре. Велике падавине, ипак, ове године нису изазвале значајне проблеме на подручју града, јер се деловало превентивно, а обезбеђена је и противградна заштита. Чишћени су канали око Јужне Мораве, инспекције су контролисале да се не баца у њих и не затрпава, па и корито Ветернице, тамо где су се створиле природне бране, иако није обавеза локалне самоуправе. Због свега тога, период великих падавина протиче без већих проблема, каже Александар Томић, помоћник градоначелника.

„Ми пратимо стање и стручно оперативни тим као подјединица градског штаба је на терену, редовно прати водотокове који су у надлежности града. Водостај Јужне Мораве за сада је минус 156 по мерењима од јутрос”, каже Томић

Након што је град потписао протокол са РХМЗ у чијој су надлежности противградни стрелци, потписани су и уговори са стрелцима. Обавеза града је да субвенционише рад стрелаца.  

„Активирано је 9 противградских станица, потписани су уговори са противградним стрелцима, и њима је омогућена додатна субвенција, кроз средства за противградно удружење и тако их додатно стимулишемо. Имамо за сада решену противградну мрежу на територији града”.

Томић истиче да укупно има 17 противградних станица и да нема стопостотне противградне заштите. Управо због тога стручњаци препоручују осигурање пољопривредних производа, истиче Томић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 03 јун 2019 13:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Помоћ за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - Радио Телевизија Врање https://t.co/8BJvxm3Ap6 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter