Одштампајте ову страницу

Субвенције директно зависе од развијености места

Од тога којој категорији припада одређена општина или град зависи и ниво субвенција које добијају привредници. Субвенције су исте како за домаће тако и за стране инвеститоре, али њихову висину одређује број запослених и развијеност места. Да ли домаћи инвеститори имају исте услове за рад, као и страни инвеститори питање је које се често чује? Постоје мишљења да су домаћи инвеститори оптерећени великим давањима по питању пореза, као и различитих накнада, а да то није тако када су у питању страни инвеститори

„Страни инвеститори када дођу морају да дају плату макар 20 посто више од најниже плате, наши инвеститори немају ту обавезу. Такође морају да испоштују све обавезе према држави”, каже Бранислав Поповић из ПКС.

Домаћи инвеститори често се жале и на то да страни инвеститори добијају субвенције од државе и да нису у истом рангу.

„Субвенције свако може да добије. Висина субвенција зависи од тога где се улаже у којој општини и која је категорија те општине, да ли је развијена или неразвијена. Такве субвенције могу и домаћи инвеститори да добију. Једини је проблем што наши привредници нису довољно јаки да могу да аплицирају за запошљавање хиљаду људи.  Када запослите хиљаду људи ви добијете једну врсту субвенција, а другу врсту када запослите 10. У неразвијеним општинама ако запослите 10 до 20 људи уложите 100 до 200 хиљада евра имате шансе да добијете субвенције, јер је то четврта категорија. Врање је у другој категорији где су субвенције мање.”

Према закону сви су једнаки и када је у питању република и када су у питању обавезе према локалној самоуправи. На подручју нашег округа већ су додељења средстава по истим условима за све и имају обавезу да задрже запослене 3 плус 3 године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 04 јун 2019 12:59

Сродни чланци