Новац за сигурну кућу на нашем подручју

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потписала уговоре вредне близу девет милиона динара за реализацију пројеката у сигурним кућама, свратиштима и прихвалиштима за децу и поручила да ни жртве насиља, ни они који раде у овим установама, нису сами.

„Ово је трећа година како Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у ове сврхе издваја новац, који можда није велики, можда је симболичан, али јесте једна врста подршке организацијама које чине све да поправе услове у сигурним кућама и установама у којима бораве деца”, рекла је Михајловићева, обраћајући се новинарима после потписивања уговора.

Она је истакла да Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре граде и обнављају путеве, мостове, пруге, аеродроме и речну инфраструктуру за грађане Србије, али да све што се у тој области уради није довољно све док постоје жене које трпе насиље, или деца о којима нико не брине или такође трпе неки вид насиља.

                                                                        

„Све што изградимо и урадимо материјално није довољно ако заборавимо да мислимо на људе око себе. Тек кад не дозволимо да иједна једина жена или дете пате, на путу смо да створимо успешну и модерну земљу”, навела је Михајловићева, која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

Потпредседница Владе рекла је да су људи који се баве заштитом жртава породичног насиља и заштитом деце и хероји који нису сами у својој борби, као што нису сами ни жене и деца који су претрпели неки вид насиља.

Новац за реализацију пројеката у области социјалног становања Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре додељује преко јавног конкурса.

Потписано је девет уговора са удружењима и организацијама цивилног друштва, укупне вредности 8,75 милиона динара, за пројекте који обухватају седам сигурних кућа - из Ниша, Лесковца, Врањске бање, Сремске Каменице, Сомбора, Смедерева и Сремске Митровице, прихватилиште за децу и младе из Крагујевца и свратиште за децу из Београда.

Главни циљ конкурса је реализација пројеката за извођење радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце, у циљу побољшања њихових услова становања.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 јун 2019 12:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

"Место за стварање и едукацију деце" - Радио Телевизија Врање https://t.co/FM4cK52ac8 via @tripplesworld
Јавни час сликања инспирисан делима Мирјане Бобић Мојсиловић - Радио Телевизија Врање https://t.co/1Km2byF5e2 via @tripplesworld
Апотека организује бесплатно мерење нивоа шећера у крви, током „Дана Врања” - Радио Телевизија Врање… https://t.co/3aTar4DEUq
Follow RTV Vranje on Twitter