Одштампајте ову страницу

Повећан брoј новорођених беба у односу на прошлу годину

У врањском породилишту од почетка године рођено је 70 беба више у односу на прошлу годину. Начелница Гинеколошког одељења др Гордана Ђорђевић је изразила задовољство и наду да ће их убудуће бити још више. Роде све више слећу на Гинеколошко одељење врањске Болнице. Подједнако се рађају и девојчице и дечаци. У наручју своје мајке Марије ужива тек рођена беба, стара свега два дана.

„Добила сам дечака. Пресрећна  сам, ово је моје друго дете. Порођај је протекао одлично, за пола сата сам се породила природним путем. Фантастично искуство, каже Марија Богдановић Станковић, породиља.

Велику улогу на порођају имају бабице. Ми смо разговарали са једном од њих која је током своје тридесетосмогодишње каријере заједно са докторима гинеколозима обавила око 22.000 порођаја и која каже да су руке бабица увек пуне живота .

„Бабице треба да успоставе однос поверења са трудницама које се порођају. Оне треба да верују бабицама, препусте им се у потпуности и да слушају све оно што им оне и доктори говоре током порођаја. Много значи правилно дисање на порођају. Сваки порођај од памтивека боли али је различит праг издржљивости. Данашње младе маме тешко подносе бол”, каже Нада Стошић, бабица.

Соња Пријић је надзорна сестра која ради на Одсеку неонтологије и заједно са својим колегиницама брине о бебама након њиховог доласка на свет. Посао којим се она бави је изузетно тежак и одговоран али по њеном мишљењу најлепши од свих послова медицинске струке.

„Наша улога је да се нађемо мами и беби када онда дође на свет и да се навикну на нову средину. То се првенствено односи на бебу јер има ново окружење и непознату средину. Саветујемо мајкама да се не боје него да се препусте осећањима јер ће све везано за негу бебе  научити оног тренутка када узму бебу у своје руке”, каже Соња Пријић, надзорна сестра.

Број беба је већи у односу на прошлу годину и тенденција је да он буде још већи, наглашава начелница Гинекологије др Гордана Ђорђевић.

„Прошле године обављен  је 631 порођај до овог периода а ове године од почетка године било је 698 порођаја а рођено је 709 беба. Повећан је и број близаначких трудноћа, тако да је у претходних пет и по месеци обављено 15 близаначких порођаја више у односу на прошлу годину. Што се тиче наталитета било би пожељно да у породици буде највише четири детета, међутим пракса показује да је тај број углавном сведен на једно или два детета, што је недовољно”, каже Гордана Ђорђевић, начелница Гинекологија.

Брачни парови се све касније одлучују да добију дете због трке за образовањем и успеха у каријери. Оптимална граница за рађање првог детета је до 27.године живота. Међутим, жене прво дете рађају обично око 33. године. Крајња граница за рађање бебе је 45. година живота, истиче Ђорђевићева. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2019 14:57

Сродни чланци