Грозница матурских вечери, која је до скоро била актуелна, навела нас је да размислимо о томе да ли и колико се то вече променило. Оно што је на мети критичира и социолога, свакако је музика под чијим утицајем су данашњи мали и велики школарци.

„Текстови су толико изгубили на вредности да у поређењу са овим чему су изложена деца сада, текстови песама 90-их су далеко безазленији. Такозвани аутотјун правац који млади масовно слушају сервира им промискуитет, пороке као рекреацију, фетиш скупих робних марки, све то упаковано у заразан ритам и шљаштеће боје. Ако узмемо у обзир да деца од најранијег доба обраћају пажњу на речи и да како кажу „то сви слушају”, прилике нису наивне”.

„Немам ништа прoтив новокомпоноване музике, она представља циклус развијања савременог доба, али неке песме немају смисла. Не свиђа ми се то што се много псује у текстовима, и мислим да је то непримерено, а и дају пример деци да је све лако у животу”, каже Теодора, 12 година.

„Тестови говоре о томе како је све у парама, како љубав није вредна, а у ствари је обрнуто”, надовезује се Даница, 11 година.

„Сматрам да се пажња усмерава на неке погрешне ствари у животу, не на праве вредности и особине човека, већ на материјалне ствари и пороке. Мислим да то лоше утиче на нашу омладину, и да она то највише сакупља путем интернета. Неки људи кажу „послушај ову песму-то је кул, а не схватају да то није лепо. Новокомпонована музика једино можда има добар ритам, заразан и преносив, речи се више и не гледају толико”, објашњава Ана, 11.

Новокомпонована музика није нужно добра или лоша, као што нужно није ни одраз мање интелигенције оних који је слушају, али ако дозволимо да постане систем размишљања и модел понашања најмлађима, јасно је да као друштво нећемо ићи у позитивном правцу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2019 15:00

1 коментар

  • veseli momci
    Линк коментара veseli momci недеља, 07 јул 2019 13:18

    Svako voli različitu muziku, različitih đanrova, ali kada se radi o slavljima, zna se da je najbolja domaća muzika, koja je pravljena za ovo podneblje i ovaj mentalitet. Nije slučajno što se na kraju svake svadbe, rodjendana, mature, punoloststva, itd, zovu trubači. Oni začine svako veselje.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter