Полуподземни контејнери од данас у употреби

Полуподземни контејнери који су пре месец и по дана инсталирани на четири локације у граду, од данас су у употреби за грађане. Присутни испред врањске Гимназије били су у прилици да присуствују практичној демонстрацији контејнера и правилном начину функционисања и употребе. Правилна употреба полуподземних контејнера је неопходна како би се одржавала чистоћа око њих. Пражњење контејнера одвијаће се уз помоћ наменског специјализованог возила тако да ће бити смањено ангажовање радника. 

„Запремина једног полуподземног контејнера је четири кубика и он може да замени четири метална контејнера по количини прикупљеног смећа. Позивамо наше грађане да сав комунални отпад, пет и стаклену амбалажу депонују у наменски одређени контејнер. На овим локацијама смо до сада два пута дневно празнили контејнере. Сада ћемо то чинити једном дневно, чиме ће бити смањени трошкови”, каже Зоран Димитријевић, вд директора Комрада.

„Очекујемо од наших суграђана да врше примарну селекцију отпада и да на местима где су обележени контејнери за различите врста отпада тако и поступају. Надам се да неће бити доста мешаног отпада, мада смо спремни и на то и да сами одвајамо отпад на депонији Метерис. Радићемо и неке едукативне акције како бисмо упознали грађане како се контејнери правилно употребљавају”, каже Нела Цветковић извршни директор Комрада.

„Предност полуподземних контејнера је што ће на једном месту моћи да се сакупе веће количине отпада. Навике наших људи су да се и поред контејнера остављају кесе са смећем, али уколико је контејнерско место одржавано, чисто и уредно онда се лоше навике могу променити. Искуство показује да је нас старије мало теже научити да одвајамо отпад, али мало помало и до тога ће доћи”, каже Гордана Божић, заступник фирме за производњу контејнера.

Ово је инвестиција коју је Град Врање реализовао са Фондом за заштиту и унапређење животне средине и у плану је да се до краја године на пет проблематичних локација у граду инсталира још десет полуподземних контејнера.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 14 јун 2019 14:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter