Одштампајте ову страницу

Више отворених, него затворених фирми у Врању

Према подацимаАгенцијеза привредне регистре, на подручју града Врања, у последње четири године повећан је број привредних друштава и предузетничких фирми. Такође су, и подаци Националне службе за запошљавање повољнији. Локална самоуправа са своје стране предузима све неопходне кораке за стварање бољих услова за пословање. Годинама улажемо у Слободну зону, са једним циљем, да створимо што повољнији амбијент за долазак инвеститора. Сама локална самоуправа не одлучује о томе ко ће доћи у Врање, али је наше да када дођу затекну услове који им одговарају”, каже помоћник градоначелника за привреду Ненад Величковић.

„Данска фирма Кентару је откупила Љубисављевић ДОО из стечаја. Она планира да током ове године отпочне са производњом и да упосли око 300 радника. Изразили су жељу да и они послују у Слободној зони, јер такво пословање доноси многе погодности. Ми ћемо покушати да им изађемо у сусрет и да део парцеле, који они желе да откупе, уврстимо у састав Слободне зоне”, каже Величковић.

„Ми омогућавамо инвеститорима који желе да граде погоне у Слободној зони, да док траје градња закупе погоне у Јумку и раде пре завршетка објекта. Привредна ситуација у граду као и у земљи је сложена, али сви показатељи говоре да се ситуација побољшава”, истиче Величковић.

„2015. године имали смо 897 привредна друштва, 2016.- 943, 2017- 970, а тренутно 970. Новооснованих привредних друштава је 72, а брисано је 19. Ови подаци говоре да ми полако растемо. Активних предузетника имамо 2 хиљаде 374, а 2015. године имали смо 2 хиљаде 68. Новонасталих је 330, а брисаних 260.”

Све су то релевантни подаци и важећи. У том смислу иду и подаци о броју незапослених, јер је тај број смањен у односу на упоредну 2015. годину. Незапослених на евиденцији је тренутно 5 хиљада 443, а запослених 21 хиљада 390.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 19 јун 2019 13:49

Сродни чланци