Костић: Редовни приходи знатно повећани у односу на прошлу годину. Финансијска ситуација у градској каси стабилна

Бојан Костић, градски већник задужен за финансије задовољан је тренутном ситуацијом и приливом средстава у буџет града Врања. Редовни приходи су знатно повећани у односу на прошлу годину, а финансијској стабилности Града умногоме је допринела продаја земљишта код Роде, до које није дошло преко ноћи, већ се на припреми и сређивању документације интензивно радило претходне три године. Пораст прихода је већи у односу на прошлу годину и то за 20 милиона динара од пореза на имовину, за 70 милиона динара од пореза на зараде, а када је реч о накнадама за заузеће јавне површине, приходи су већи за 30 милиона динара у доносу на претходну годину, каже Бојан Костић градски већник задужен за финансије.  Ефекти  повећања прихода су итекако видљиви, а дефицит који је планиран за 2019.годину биће мањи.

„Са продајом земљишта код Роде за 260 милиона динара направили смо паузу у задуживању. Локална самоуправа је дошла до даха, али нема опуштања. Сада треба да се исправи структура буџета и да се од 2020. крене са буџетском структуром која обезбеђује одрживо функционисање локалне самоуправе. Крајем 2018. године направили смо пакет одлука са приходне стране која сада даје резултате. Између осталог, повећали смо накнаду за заузеће јавне површине за затворене баште, увели смо порез на земљиште која је законом обавезно и још доста тогa”, каже Бојан Костић, градски већник задужен за финансије.

Државна ревизорска институција је приликом обављања ревизије финансијских извештаја и правилности пословања у Градској управи 2016. године идентификовала низ неправилности. У међувремену се доста радило на њиховом кориговању.

„Државна ревизорска институција је 2018. године уочила за 90% мање неправилности него 2016. године. То је велики напредак и морам да честитам људима из финансије који су даноноћно радили на томе. Грешке се углавном односе на неправилна књижења и евидентирање прихода”.

„Решење је у сталном усавршавању и едукацији запослених јер се прописи из године у годину мењају, каже Костић. Град Врање би у наредном периоду захваљујући финансијској стабилности требало успешно да реализује капиталне пројекте попут изградње вртића у насељу Рашка, Дома културе у селу Дубница, изградње парка, обилазнице у Индустријског зони као и реконструкцију улице Боре Станковића”, наглашава Костић.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 21 јун 2019 14:00

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пијачан дан у Врању уређен, без уличне продаје - Радио Телевизија Врање https://t.co/jdD6Xae3MK via @tripplesworld
Радови на изградњи атлетске стазе при крају - Радио Телевизија Врање https://t.co/VXNdMWkBCJ via @tripplesworld
Обележена храмовна слава манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/E7uhz5oA7U via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter