Да смо све старија популација, како у држави, тако и у нашем граду потврђују све статистике. Но, јасно је и да људи такозваног трећег доба нису приоритет, јер они млади и здрави, не размишљају или не воле да размишљају о старости, па тако и не виде њихове проблеме. Није реткост да и у свом окружењу имамо старију особу, за коју врло често знамо да кажемо, па он или она само прича о својој болести, досадни су, као да ми нисмо болесни. При том се и не запитамо зашто су толико болесни, јер њихова болест често није физичка.

„Једна велика опасност за све људе у поодмаклим годинама јесте да се уседе, да остану кући. Та самоћа, још ако немате унуке око себе, то је страшно, страшно. Та усамљеност убија, скраћује животни век. Ја саветујем свима да се активирају на било који начин”, каже Стојче Павловић, председник Удружења пензионера града Врања.

О пензионерској популацији најпре треба да брине породица, а затим друштво. Никако не би требало да буду препуштени себи и заборављени од свих. То је нехумано, а имамо пуно примера да се то ради, истиче Павловић. Подаци о старима када је Врање у питању говоре да је 16 посто учешће старије популације у укупном броју становништва. По светским конвенцијама и правилима, то је велики број и сматра се да је наш град, град старије популације.

„Морамо у будућем периду да што више сагледамо старију популацију. Град мора да, да све од себе да се ти људи на адекватан начин сагледају, с обзиром на то да велики број њих остаје сам. Велики проблем су наше сеоске средине, не оне које су близу граду, већ причам о планинским селима, где углавном људи сами живе и то са 75 и више година”, каже већница Данијела Милосављевић.

Многи фактори утичу на квалитет живота старије популације. Пре свега, потребно им је социјално окружење, солидна економска ситуација, адекватна здравствена заштита, као и геронто центри у местима где су провели живот. У Врању се старије особе о којима нико не брине смештају у Прихватилиште, али се ради на томе да последњи спрат Центра за развој локалних услуга социјалне заштите постане и простор за старије. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 28 јун 2019 13:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter