Летовање је за многе Врањанце постало луксуз

Почела је сезона годишњих одмора. Припреме за летовање су у току. Док са једне стране има оних који увелико бирају дестинације, са друге има и грађана којима летовање није ни на крај памети, јер тај луксуз, како кажу, не могу да приуште себи ни у сновима. Разговарајући са појединим суграђанима, закључили смо да је у данашње време летовање за многе породице мисаона именица. Најчешћи одговори које смо чули су да је лако задужити се и отићи на море, али да им не пада на памет да по доласку састављају крај са крајем. Углавном размишљају о томе да пошаљу децу на летовање, док боравак за целу породицу у многим случајевима, из финансијских разлога, није могућ.

„Сматрам да већи број грађана неће моћи да оде на море. Свега једна трећина може да рзмишља о летовању, али мислим да радничке породице себи не могу да приуште боравак на мору”, каже Добривоје Митић.

„Тешко ће бити овог лета. Што се тиче породица мојих синова, мислим да ће један успети да одведе децу на море, а за другог нисам сигуран јер има малу плату. У оно време када сам ја био млад, могао сам од једне плате да одведем породицу на море, док се вратимо друга плата је већ стигла. Данас је ситуација другачија”, каже Славко Станковић.

„Тешко да просечна породица може да осети чари мора. Једино уколико штеде током читаве године”, каже Радивоје Антић.

Са друге стране има и породица које увелико бирају дестинације.

„Планирам септембра да са својим супругом одем у Грчку на летовање. Мислим да ће за нас двоје бити потребно око 400 евра”, каже Љиљана Јовановић.

„Ја сам са својом породицом ишла маја на море. С обзиром да је то била предсезона, било је врло повољно”, каже Љубица Тасић.

„Већ сам ишла у Грчку, лепо је било, цене су биле прошлогодишње, тако да сам задовољна”, каже Катарина Фишер Петракојев.

Приликом одласка на море родитељи морају да буду пажљиви приликом излагања нежне дечје коже сунчевим зрацима. Не треба заборавити да се сунчево зрачење одбија од водене површине и да може да делује на кожу и када је дете склоњено под сунцобраном.

„Малу децу треба држати што даље од извора сунчевих зрака зато што је дечја кожа мекана, много влажнија од коже одраслог човека, са мање заштите и може да прими много већу количину УВ зрачења. Због свега што се дешава у дечјем периоду услед непажње и прекомерног излагања сунцу последице се јављају тек касније, после много година”, каже др Срђан Томић, дерматолог.

Ипак, боравак на мору се највише препоручује управо деци, јер ће им бити побољшан имунитет, биће отпорнији током године, а медитеранска клима може да елиминише или бар да редукује респираторне болести. Такође, сува, топла и сунчана медитеранска клима се посебно препоручује оболелима од бронхијалне астме, а море прија и онима који болују од туберкулозе, кардиолошких обољења или неуролошких поремећаја. Летовање на мору се не препоручује особама које имају активну малигну болест, кажу лекари. 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 08 јул 2019 17:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter