Стефановић и Спасовски потписали Споразум о успостављању заједничких контрола на Граничном прелазу Прешево – Табановци

Стефановић: „Овај Споразум омогућиће грађанима наше две земље, али и свима који транзитирају преко територије наших држава, да ефикасније, брже и економичније дођу до својих одредишта“...

Потпредседник Владе Републике Србије и министaр унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Републике Северне Македоније Оливер Спасовски потписали су данас у Београду Споразум о успостављању заједничких контрола на Граничном прелазу Прешево – Табановци, који ће омогућити бржи проток путника и робе на овом граничном прелазу.

„Овај Споразум омогућиће грађанима наше две земље, али и свима који транзитирају преко територије наших држава, да ефикасније, брже и економичније дођу до својих одредишта“, рекао је Стефановић, додајући да ће то помоћи и бржем развоју привреде наших земаља.

Иницијатива за потписивање Споразума потекла је прошле године од председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније Зорана Заева, а данас је добила и формални оквир.

Како је министар Стефановић истакао, радне групе двa министарства наставиће даљи рад на разматрању локација на којима је могуће отворити нове граничне прелазе.

„Данас смо разговарали и о унапређењу наше сарадње у области борбе против организованог криминала и корупције. Остајемо посвећени развоју што ближе сарадње наших криминалистичких полиција, како не бисмо дозволили да било ко на територији Србије и Северне Македоније размишља да може да се бави криминалом. Посебан фокус у сарадњи наших полиција биће на борби против трговине наркотицима, али и сузбијању кријумчарења људи, илегалних миграција и свих других кривичних дела која угрожавају сигурност наших грађана“, рекао је Стефановић.

Министар Спасовски истакао је да ће потписани Споразум омогућити бржи проток људи и добара између две државе и да се очекује да његова примена почне већ следећег месеца.

„Надам се да ће ово помоћи, не само грађанима, већ и пољопривреди, а пољопривреда је јако важна да бисмо имали бољи животни стандард у обе земље. Наша заједничка констатација је да ћемо заједнички радити на подизању нивоа безбедости у обе државе, а тиме и на подизању нивоа безбедности и у региону, јер је безбедност основа развоја свега у сваком друштву. Развој економије зависи искључиво од безбедности“, рекао је Спасовски.

Он је истакао да је данас са министром Стефановићем разговарао и о наставку сарадње двеју полиција, коју је оценио као искључиво добру.

„Данас смо потписали историјски споразум за обе државе, који ће дати нови импулс нашим односима и који је још једна јасна порука пријатељства између македонског и српског народа“, рекао је Спасовски.

Извор насловне фотографије и текста: МУП

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 15 јул 2019 13:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter