Стевановић: Три милијарде за подршку малом бизнису Истакнут

Због великог интересовања малог бизниса за програме подршке, Министарство привреде је готово дуплирало обезбеђена бесповратна средства за 2019. и уместо првобитних 1,7 милијарди, обезбедилo рекордне три милијарде динара само за удео гранта, изјавио је државни секретар у том министарству Драган Стевановић.

„Ове године издвојили смо укупно 1,7 милијарди динара бесповратних средстава за те сврхе. Радује нас што смо у првих шест месеци сва средства потрошли и што смо, у најпозитивнијем смислу, били принуђени да обезбедимо још готово исто толико новца”, рекао је Стевановић.

Наводи да се почетком године очекивало да ће за развој малих и средњих предузећа, предузетника и почетника у бизнису бити потребно још око 300 милиона динара за бесповратна средства и да ће година бити завршена са утрошене две милијарде динара у те сврхе.

„Интересовање привредника је ове године заиста велико, и зато смо и средства готово дуплирали", рекао је државни секретар, уз оцену да је интересовање веће због поједностављених процедура за добијање средстава и приближавања модела финансирања малим и средњим предузећима.”

Према његовим речима, за те програме је до сада, у 2019. аплицирало око 1.000 предузетника.

Највећи део средстава је, како је рекао, утрошен за програм набавке нове опреме и алата, који се спроводи у сарадњи са пословним банкама и лизинг кућама.

За развојни програм који министарство спроводи са Фондом за развој, опредељено је 500 милиона динара, а Стевановић додаје да се појавила потреба за још 200 до 250 милиона динара, који су већ обезбеђени и истрошени, те је тај програм затворен.

Додаје да је и програм за почетнике у бизнису такође затворен, јер је истрошено 200 милиона динара за бесповратна средства.

Наводи и да је било свега пет до шест одсто поднетих захтева који нису испуњавали услове да остваре право на средстава.

„То говори да се квалитет малих и средних предузећа унапређује, да су предузетници рационални и посвећенији у свом приступу, да разумеју потребу тржишта, потребу за технолошким усавршавањем и унапређењем своје конкурентности”, рекао је Стевановић.

На износ од три милијарде динара које је Министарство привреде определило, додаје Стевановић, за сектор развоја малих и средњих предузећа кроз кредите банака и Фонда за развој ангажовано је још око осам милијарди динара.

„Укупан обим ангажованих средстава за предузетнике је око 11 милијарди динара и мислим да је то завидна бројка када говоримо о улагању у сектор малих и средњих предузећа”, подвукао је Стевановић.

Највише новца, наводи Стевановић, отишло је у прерађивачку, а затим у грађевинску индустрију. У прерађивачкој индустрији највише се улагало за производњу машина и апарата, хране и пића, предмета од гуме и пластике, али и за производњу намештаја.

 Извор насловне фотографије: МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 22 јул 2019 12:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter