Едукација о змијама окупила велики број заинтересованих грађана

Грађани Врања били су у прилици да присуствују едукацији на градском шеталишту на тему „Змије Србије” са циљем да се разбију предрасуде и страхови и да се становништво обучи како да реагује у ситуацијама када у природи наиђе на овог гмизавца. Едукацију је организовало Одељење Комуналне полиције у сарадњи са Удружењем за заштиту гмизаваца и животне средине „Поскок” из Владичиног Хана. Током летњих месеци све је чешћа појава змија како у сеоским тако и у градским срединама. Сусрет са овим гмизавцем је увек непријатан и изазива бурне реакције  али и страх код грађана. Како би се правилно реаговало у таквој ситуацији и како би се спречиле нежељене последице, организатори едукације су се потрудили да подуче грађане шта да раде када се нађу очи у очи са змијом. Најзаинтересованија су деца.

„Научила сам да има овде десет врста змија, од чега су три отровне и седам неотровних. Најопаснија отровна змија је поскок”, рекла је Петра Ранђеловић.

„Плашила сам се змија док их вечерас нисам видела. Сада је страх нестао, али бићу опрезна свакако. Волим неотровне змије, које не могу да нам нашкоде”, изјавила је Милена Пешић.

На градском шеталишту су биле изложене само змије неотровнице. Председник Удружења „Поскок” Владица Станковић говорио је о значају змија за живи свет и функционисање читавог екосистема.

„Током оваквих едукација разговарамо са грађанима о једној несвакидашњој теми, упознајемо их са врстама змија, о отровницама и онима које то нису. Од стотинак интервенција годишње, имамо пет до седам одсто отровних змија од којих је најопаснији поскок који се може наћи на свакој надморској висини на нашем подручју, каже Владица Станковић, председник Удружења „Поскок”.

„Последње две године организујемо овакве едукације јер на тај начин упознајемо људе са начином како да реагују када је то потребно. У прилог томе говори податак да смо прошле године имали за 42 % мање уједа змија него претпрошле године. Сигурни смо да ће ове године ситуација бити још боља и због тога су ове едукације веома битне”, каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције.

Савет грађанима је да уколико се нађу у близини змије треба смирено да реагују, да се нађу на безбедној удаљености и не треба да угрожавају њихов простор. Змија не напада, она реагује само у самоодбрани, реагује на вибрацију јер не чује, каже Ташковић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 јул 2019 13:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter