За производна занимања и даље нема интересовања

За све оне који још увек нису уписали средњу школу и на нивоу округа и у граду има довољно слободних места. Ко се није уписао у јунском року имаће шансе у августовском,  који се планира после 20. Иначе, слободних места има највише за производња занимања, за која није владало велико интересовање. Све и да нису желели да се обучавају за неко производно занимање или занат, сада већ будући средњошколци немају много избора. Места у Гимназијама и економским школама су попуњена, али зато има доста слободник и у округу и у граду за производна занимања.

„На подручју Пчињског округа за упис у средње школе има 290 слободних,  а на подручју града Врања 73 места. У току августа биће одржано још једно полагање завршног испита и то је шанса за оне који нису положили у јунском року”, каже Јовица Стевановић, просветни саветник.

Будућим средњошколцима остаје само да искористе преостале дане и да приону над књигом,  јер само тако могу положити завршни испит. У јунском року најмање интересовање у нашем граду владало за Пољопривредно-ветеринарску и за Хемијско-технолошку школу.

„Проблематична су два одељења у Пољопривредној школи око формирања, за пољопривредног и ветеринарског техничара, а за прехрамбеног техничара има довољан број ученика, мада су очекивања да ће и та одељења бити формирана. Када је реч о Хемијско технолошкој школи модни кројач је дефицитаран са бројем ученика, али ево шансе у августу да и они формирају та одељења.”

Слободних места има доста у Трговишту и Босилеграду, на шта утиче и слаб природни прираштај. Нешто мање слободних места је у Бујановцу и Прешеву за наставу на српком језику.

„Нажалост број ученика нам сваке године опада и због тога ћемо имати и појаву технолошких вишкова у школама и због тога ћемо имати и ситуацију да не можемо да формирамо нека одељења.”

Око 2 хиљаде 212 ученика је ове године завршило осми разред, а око 2 хиљаде 390 места је било слободно за упис ученика у средње школе.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 07 август 2019 15:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter