Фајненшел тајмс: Србија прва у свету по гринфилд инвестицијама Истакнут

Србија је на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, објавио је угледни британски „Фајненшел тајмс”. Према најновијој ранг-листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис Фајненшел тајмса, Србија је на челу ранг-листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину. Наша земља привукла је, како се наводи, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018. години, односно за 26 више него 2017. године, што је раст за готово једну трећину. „Србија са оценом 11,92 привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине", наводи се у годишњој студији, у којој се мери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе. Србија је, како се додаје, преузела од Мозамбика лидерску позицију по вредности индекса и попела се за једно место у односу на претходну годину.

„Србија је лидер и из дана у дан из године у годину то се показује, захваљујући Влади Србије, а посебно председнику Александру Вучићу, који је допринео да се однос страних инвеститора и улагање у нашој земљи значајно промени. Скоро у свим општинама Пчињског округа послују директне стране инвестиције, као и наших привредника које нису занемарљиве. Ипак, ми смо опет негде на зачељу, очекујемо да се настави таја тренд и да ће Пчињски округ и општине добити макар по још једну страну инвестицију како би се запослио што већи број људи”, каже Бранислав Поповић, из ПКС.

Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54 одсто) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години.

„Када је Пчињски округ у питању ту је аутомобилска индустрија, ту је на првом месту Теклас, ту су обућари, текстилци, произвођачи намештаја оно што се овде традиционално ради. Ми очекујемо у наредном периоду да нове стране инвестиције буду и из других области које досад нису биле у нашем округу.”

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене. На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена. Интересантно је поменути да је Србија по гринфилд страним директним инвестицијама оставила „за петама” економије као што су Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мађарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Конг.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 13 август 2019 14:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter