Дан отворених врата правосуђа Пчињског округа

Поводом Европског дана цивилне правде, Виши суд у Врању, трећу годину заредом, организује  25.октобра са почетком у 12 часова, манифестацију „Дан отворених врата’’.Манифестација ове године обухвата представљање правосуђа Пчињског округа, те су ученици средњих школа били у прилици да се упознају са радом  Вишег и Основног суда у Врању, Основног суда у Сурдулици и Бујановцу, са Судским јединицама у Босилеграду и Владичином Хану, Прекршајног суда у Прешеву и  у Врању, са Одељењима у Бујановцу и Сурдулици. Скупу који је у Вишем суду организован поводом Европског дана цивилне правде присуствовали су ученици средњих школа са територије Пчињског округа као и студенти приштинског Правног факултета , Одељења у Врању. Присутнима се најпе обратила председница Вишег суда у Врању Драгана Илић Марковић која је говорила о историјату ове установе али и о организацији, начину рада и функционисању судова са подручја Пчињског округа, као и о правима грађана у остваривању судске заштите.

„Организовањем ове манифестације , судови Пчињског округа пружају допринос реализацији начела националне стратегије за реформу правосуђа  и тиме афирмишу транспарентно и доступно судство у циљу јачања поверења грађана у ефикасан приступ правди”, каже Драгана Илић Марковић, председница Вишег суда у Врању.

Отворени дан правосудних органа изазвао је велико интересовање присутних ученика и студената. Никола Здравковић из Хемијско-технолошке школе из Врања је један од  ученика који сматра да је оваква манифестација итекако важна .

„Овде смо дошли како бисмо се упознали са историјом Вишег суда, да сазнамо на ком принципу он функционише и како се одвија суђење. Задовољан сам оним што сам чуо и сазнао данас”, каже Никола Здравковић ученик Хемијско технолошке школе.

У оквиру Отвореног дана правосудних органа организована је симулација суђења из кривичне материје и то за кривично дело тешка дела против безбедности јавног саобраћаја из чл.297. Кривичног законика, у стицају са кривичним делом непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди из чл.296. Кривичног законика.

У улози судије, тужиоца, браниоца окривљених  и сведока, нашли су се судијски помоћници и приправници судова са подручја Пчињског округа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter